Krypto v době války. Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce

Virtuální měny během válečného konfliktu na Ukrajině sehrávají důležitou roli. Klíčová je rychlost transakcí a flexibilita.

Krypto v době války. Na Ukrajině kupují zbraně, v Rusku obcházejí sankce
ilustrační foto | Shutterstock.com

Ukrajinská vláda potvrdila, že prostřednictvím darů v digitálních měnách už vybrala šedesát milionů dolarů (1,4 miliardy korun), které využije na nákup zbraní. Výhodou je, že tyto prostředky mohou obránci Ukrajiny použít okamžitě, potvrdil Alex Bornjakov z ukrajinského ministerstva pro digitalizaci. „V této době je rychlost klíčová. Kryptoměny nám dávají flexibilitu, abychom mohli rychle reagovat a dodávat armádě požadované zásoby,“ vysvětlil

Už na začátku ruského útoku ukrajinská vláda zveřejnila adresy digitálních peněženek, na které bylo možné posílat bitcoiny a ethereum. Kryptoměny nabízejí rychlejší transakce než tradiční bankovní účty. Ukrajinská vláda je převádí na dolary nebo eura. Taras Chmut z nevládní organizace Come Back Alive tvrdí, že přijímání bitcoinů jako finanční pomoci je nejlepší volbou v době, kdy bankovní systém v Kyjevě kolabuje.

Krvavé peníze

Na druhou stranu se množí obavy, že řada Rusů a ruských subjektů používá kryptoměny pro obejití západních ekonomických sankcí. Zatím kryptoměnové burzy odolávají tlaku, aby plošně blokovaly ruské zákazníky. 

Ředitel největší americké online směnárny Coinbase Brian Armstrong nejprve odmítal odstřižení ruských klientů s tím, že se pro řadu obyčejných Rusů jedná o „záchranné lano“ v době, kdy rubl vůči dolaru i euru výrazně oslabuje. Pokud by ale došlo k zákazu od Bidenovy administrativy, k regulaci přistoupí.

Bornjakov nicméně tvrdí, že využívání kryptoměn je pro Rusko zdrojem „krvavých peněz“ a umožňuje protahování ruské invaze. Na začátku tohoto týdne ale už společnost Coinbase, jež se obchoduje na newyorské burze, obrátila a oznámila zablokování 25 tisíc účtů ruských klientů.

Firma ale zdůraznila, že se nejedná o plošnou regulaci, protože část ruské společnosti okupaci Ukrajiny odmítá a s politikou Kremlu nesouhlasí. Seznam zablokovaných subjektů směnárna poskytla rovněž americké vládě, aby podpořila vymáhání protiruských sankcí.

Embargo na ropu a plyn je lepší

Americká firma TRM Labs, jež monitoruje zneužívání kryptoměn pro nelegální činnost a daňové úniky, uvedla, že identifikovala 340 směnáren se silnými ruskými vazbami a považuje je za velmi rizikové. Ministerstvo financí Spojených států už informovalo, že bude obcházení sankcí prostřednictvím digitálních měn postihovat. 

Ari Redbord z TRM Labs sice tvrdí, že je obtížné převádět přes kryptoburzy skutečně významné částky peněz (pro vedení vojenského konfliktu), ale menší objemy peněz mohou takto do Ruska plynout.

Zakladatel burzy Binance Čao Čchang-pcheng je ale přesvědčen, že zakazování transakcí s kryptoměnami pro ruské klienty nemá zásadní význam pro ruskou ekonomiku. Politici by se měli zaměřit zejména na obchody s ruskou ropou a plynem, jež mají pro ruský režim mnohem větší význam, tvrdí podnikatel z Hongkongu.

V posledních dnech se daří především měně monero, jež je plně autonomní a nelze zpětně vysledovat pomocí plateb původní zdroj. I proto je oblíbená například u drogových kartelů. Kurz monera vůči dolaru od ruského útoku roste o desítky procent.