Vybrané články
z týdeníku The Economist

Krutý, ale spravedlivý. Proč Íránci vzývají návrat šáha

Syn posledního íránského šáha by se mohl vrátit na trůn. Záchvěv monarchismu naznačuje, že Íráncům docházejí alternativy.

Krutý, ale spravedlivý. Proč Íránci vzývají návrat šáha
Všudypřítomná chudoba, tvrdé společenské restrikce a izolace země od zbytku světa vyvolávají v mnoha Íráncích touhu po návratu starých časů. | foto Profimedia.cz

Jeho otec se tituloval Šáhanšáh (král králů), Árjamehr (světlo Árjů) a Panovník Řádu lva a slunce. Když v roce 1980 šáh zemřel, rok poté, co jej svrhl ajatolláh Rúholláh Chomejní, jeho syn, tehdy dvacetiletý student, se s podobnou pompou prohlásil za krále. „Nechám to na vás, abyste mě povolali, kdykoli budete chtít,“ říká dnes mnohem skromněji Rezá Pahlaví.

Je na íránském lidu, aby rozhodl, zda na pavím trůnu usedne nový panovník, říká. Pokud by se Íránci rozhodli pro sekulární demokratickou republiku, považoval by za svou povinnost jejich volbu podpořit. Pouze by prý chtěl pomoci svému lidu mírumilovně přejít od současné prohnilé náboženské diktatury k lepšímu režimu.

Nový Kýros

Podporu mu však vyjádřilo hned několik předních představitelů protestního hnutí, které Íránem zmítá od loňského září. Totéž platí o fotbalistovi Alím Karímím, který má na Instagramu patnáct milionů sledujících. Opoziční satelitní kanály vysílají do Íránu rozhovory z jeho královské základny ve Washingtonu D. C. V polovině února vystoupil na každoročním shromáždění světových lídrů v Mnichově, kde se diskutovalo o globální bezpečnosti. Bylo to podle něj „neuvěřitelně posilující“.

Přestože do Íránu už nevkročil 44 let, vyšlo z jednoho nedávného průzkumu, že by si jej tamní lidé vybrali, pokud by tu možnost volby měli. „Je náš nový Kýros,“ nechal se slyšet jeden mladý fanoušek v hlavním městě Teheránu v narážce na perského krále, jenž vládl před dvěma a půl tisíci lety.

Po svržení šáha vyrůstaly dvě generace Íránců na historkách o krutosti jeho tajné policie SAVAK a nelítostné vládě jeho jediné státostrany. Ale brutalita SAVAK bledne ve srovnání s počínáním ajatolláhů, říkají dnes někteří demonstranti. Všudypřítomná chudoba, tvrdé společenské restrikce a izolace země od zbytku světa vyvolávají v mnoha Íráncích touhu po návratu starých časů. „Ukřivdili jsme mu, když jsme ho vyhnali,“ říká jeden student. „Musíme splatit dluh jeho synovi.“

Kdyby na to měl…

Rezá Pahlaví však bude na dálku jen obtížně zbavovat kleriky moci. Síť jeho spojenců v samotném Íránu je značně omezená. Stejně tak mnozí pochybují o jeho odhodlání. Když při minulých násilných nepokojích proti náboženskému režimu v roce 2019 demonstranti skandovali jeho jméno, dělal, že ho to moc nezajímá, a odletěl šnorchlovat do Karibiku.

„Po monarchii je obrovská poptávka,“ tvrdí bývalý poradce potenciálního šáha. „Kdyby na to měl, Islámská republika by netrvala třiačtyřicet let.“ Zní to krutě, ale realisticky. Paví trůn tak možná ještě nějakou dobu zůstane neobsazený.

© 2023 The Economist Newspaper Limited
All rights reserved. Publikováno na základě licence s The Economist, přeloženo týdeníkem Hrot.
Originální článek v angličtině najdete na www.economist.com.