Krize je jen utopena v penězích

Optimismus na burzách souvisí více s vládní pomocí než s reálným stavem ekonomiky, míní šéf investiční společnosti Amista Ondřej Horák. Varuje také před nadměrnou regulací fondů kvalifikovaných investorů.

Krize je jen utopena v penězích
Ondřej Horák | Hynek Glos

Fondy kvalifikovaných investorů (FKI) rychle přibývají. V první fázi byly využívány často pro potřeby českých miliardářů a velkých společností. Až po legislativních úpravách před sedmi lety nastal posun směrem k fondům otevřeným veřejnosti. Začaly sdružovat peníze zámožnějších Čechů a začaly za ně nakupovat perspektivní podniky, komerční nemovitosti, ale v některých případech i solární elektrárny, umělecká díla či dokonce archivní vína a lihoviny.

Rozvoj těchto fondů je za posledních sedm let těžko přehlédnutelný. V Česku podle posledních známých statistik působí 257 FKI s celkovou hodnotou majetku 193 miliard zainvestovaných korun. Mezi největší správce těchto fondů patří Amista investiční společnost. Dohlíží na 70 fondů, v nichž se nachází přes 57 miliard korun. Jak vysvětluje výkonný ředitel Amisty Ondřej Horák, zhruba polovina této sumy spadá do kategorie obhospodařovaných FKI. Druhou polovinu tvoří fondy, ve kterých Amista vypomáhá zakladatelům v roli administrátora. 

Zájem o FKI nezastavila ani současná ekonomická krize v důsledku epidemie čínské chřipky. Ale neznamená to, že všichni zúčastnění na tom vydělají. „Fondy a jejich investoři si zvykli na deset let růstu a je zapotřebí přiznat, že k investování patří i poklesy a propady. Brzy se ukáže, které fondy jsou úspěšné a které ne,“ říká Ondřej Horák v rozhovoru pro týdeník Hrot.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit