Křetínský posílil v zákopové válce o Metro

Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem v zádech má zase o krůček blíže k ovládnutí velkoobchodního řetězce Metro. Jejich podíl překročil 30 procent.

Křetínský posílil v zákopové válce o Metro
Daniel Křetínský | Profimedia.cz

Nabídka společnosti EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče na odkup akcií společnosti Metro AG se setkala navzdory minimální ceně s úspěchem. Německá média uvedla, že se EPGC do středeční půlnoci podařilo získat celkem šest milionů akcií, což odpovídá 1,63 procenta.

Česko-slovenské miliardářské duo tak překročilo 30procentní podíl a potvrdilo svou pozici největšího podílníka. Představenstvo Metro AG v čele s Olafem Kochem přitom nabídku odmítlo jako příliš nízkou. EPGC nabídlo 8,49 eura za akcii, respektive 8,89 eura za prioritní akcii.

Nadto si EPGC už dříve zajistila opci na další 4,99 procenta a investoři se nejspíš pokusí svůj vliv ve velkoobchodním řetězci ještě navýšit. Pravděpodobně budou usilovat o další pozici v dozorčí radě, kde mají zatím jediného zástupce. Tím je šéf EPGC Marco Arcelli, který do Křetínského EPH přišel před třemi lety z italské energetické společnosti Enel.

Tento fakt může sehrát důležitou roli ještě před koncem roku. Křetínského rival ve vedení Metra Koch totiž na pozici šéfa představenstva na vlastní žádost končí a Metro bude hledat nového šéfa.

Protivníky EPGC v boji o ovládnutí řetězce jsou především skupiny Beisheim a Meridian, které drží dohromady 23 procent akcí.

Metro AG působí ve 34 zemích světa, v Česku provozuje své velkoobchodní prodejny pod značkou Makro. Od společnosti se v posledních letech odtrhly některé její části, například ztrátový potravinový řetězec Real nebo prodejny s elektronikou Saturn a Media Markt.

Na Metro tvrdě dopadla opatření spojená s koronavirem, která omezila podnikání klíčových zákazníků z řad restaurací. Skupina se před dvěma týdny přesto rozšířila o portugalského dodavatele do gastronomie Aviludo.