Křetínský vysílá do dozorčí rady Metra bankéře Šilhu

EP Global Commerce (EPGC) miliardářů Daniela Křetínského a Patrika Tkáče chce do dozorčí rady společnosti Metro AG prosadit šéfa fúzí a akvizic Romana Šilhu

Křetínský vysílá do dozorčí rady Metra bankéře Šilhu
Daniel Křetínský | Profimedia.cz

Teprve loni v létě přesedlal bývalý ředitel pro korporátní klientelu UniCredit Bank Roman Šilha do Křetínského EP Global Commerce a VESA Equity Investment. Nyní ho EPGC vysílá do dozorčí rady velkoobchodního gigantu Metro AG. Vyplývá to z pozvánky k valné hromadě, která se uskuteční 19. února, zveřejněné v německém obchodním rejstříku. 

Křetínský s Tkáčem coby největší akcionáři ovládají už 40,60 procenta Metra. Novou pozicí v radě by významně rozšířili svůj vliv ve společnosti. Doposud mají v radě jediného zástupce, tím je šéf EPCG Marco Arcelli. 

Obhajovat svůj post bude i předseda dozorčí rady Jürgen Steinemann a nového zástupce vysílají i Křetínského protivníci v boji o Metro, skupiny Beisheim a Meridian. Ty dohromady drží 23,06 procenta akcí. Zastupovat by je měl Stefan Tieben, který sedí i v představenstvu Meridianu. 

Dozorčí rada v novém složení bude mít mimo jiné za úkol najít nového šéfa představenstva poté, co ke konci roku dobrovolně odešel Olaf Koch. Ten se stavěl kriticky k záměrům českých investorů. Skupinu tak dočasně vedou členové vedení Christian Baier a Rafael Gasset. 

Metro AG působí ve 34 zemích světa, v Česku provozuje své velkoobchodní prodejny pod značkou Makro. Od společnosti se v posledních letech odtrhly některé její části, například ztrátový potravinový řetězec Real nebo prodejny s elektronikou Saturn a Media Markt.