Kreml se čertí. Za sabotáží na Nord Stream stojí Američané

Bílý dům odmítl spekulace, že by prezident Joe Biden dal rozkaz k sabotáži na podmořských plynovodech vedoucích z Ruska do Německa. Kreml naopak tvrdí, že Washington lže.

Kreml se čertí. Za sabotáží na Nord Stream stojí Američané
Výstavba plynovodu Nord Stream 2, ilustrační foto | Shutterstock.com

Od loňských výbuchů na plynovodech Nord Stream 1 a Nord Stream 2 (druhý plynovod byl dokončen, ale nedodával do EU plyn), vedoucích z Ruska do Německa na dně Baltského moře, se spekuluje, kdo za podmořskou sabotáží skutečně stál a kdo z ní měl největší prospěch.

Podle této logiky to bylo Rusko, jež se loni v létě snažilo vyšroubovat ceny zemního plynu před topnou sezonou co nejvýše s cílem ekonomicky poškodit Evropskou unii. Ta společně s USA, Velkou Británií, Japonskem a Austrálií uvalila na Rusko kvůli válce na Ukrajině ekonomické sankce. 

Další olej do sporů mezi Washingtonem a Moskvou přilil americký investigativní novinář Seymour Hersh. Tvrdí, že za akcí stojí americký prezident Joe Biden a CIA. Bílý dům samozřejmě takové informace popřel a označil je za čirý výmysl.

Kreml se postavil na stranu veterána americké žurnalistiky Hershe (už v roce 1970 získal Pulitzerovu cenu za reportáž z války ve Vietnamu o masakrech na civilistech, které prováděli američtí vojáci). Pětaosmdesátiletý žurnalista je ale v posledních letech obviňován ze šíření konspiračních teorií.

Náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov už varoval Bidena a jeho administrativu, že jejich kroky (byť nepotvrzené) budou mít následky. „Potvrdil se závěr, který jsme si udělali pro sebe. Nikdy jsme nepochybovali o tom, že Spojené státy, případně další země NATO, byly zapojeny do této odporné sabotáže,“ řekl Rjabkov agentuře RIA Novosti. Kreml dále hovoří o „nechutném zločinu“ v režii USA a dalších zemí NATO, především Norska.

Už minulý týden ministr zahraničí Sergej Lavrov obvinil Spojené státy, že za zničením podmořských plynovodů stojí Američané. Rusko opakuje, že pro Bidena a jeho administrativu je výhodné, pokud plynovody z Ruska do Evropy nefungují. Američtí těžaři pak mohou na starý kontinent dovážet zkapalněný LNG. 

Americké ministerstvo zahraničí namítlo, že se Rusko snaží odvést pozornost od brutální války na Ukrajině, kterou vyvolal Putin. Oba plynovody navíc v době sabotáže, tedy na konci loňského září, nedodávaly do evropské plynárenské sítě žádný plyn.