Kreml: Barbie a Oppenheimer neodpovídají ruským duchovním hodnotám

Podle ruského ministerstva kultury nemají nelegální kopie obou hollywoodských filmů v kinech co pohledávat. 

Kreml: Barbie a Oppenheimer neodpovídají ruským duchovním hodnotám
ilustrační foto | Profimedia.cz

Ruské ministerstvo kultury dnes podle státní tiskové agentury TASS oznámilo, že hollywoodské blockbustery Barbie a Oppenheimer „neodpovídají cílům a úkolům, které vytyčila hlava státu pro zachování a posílení tradičních ruských duchovních a morálních hodnot“.

Znamená to, že nelegální kopie dotyčných filmů nezamíří s požehnáním Kremlu do ruských kin, ta už je však stejně pokoutně promítají nebo se je alespoň (v případě Oppenheimera) promítat chystají.

Na vysvětlenou je třeba dodat, že velká hollywoodská studia vyhlásila po ruském vpádu na Ukrajinu bojkot, ukončila v Rusku činnost a přestala tam dodávat své filmy. Legální Barbie ani Oppenheimer se tak v ruských kinech v žádném případě objevit nemohou.

Místopředseda Státní dumy Vladislav Davankov (strana Noví lidé) ovšem letos 1. srpna poslal vládě dopis, v němž navrhoval, aby schválilo „nucené licencování“ filmů z nepřátelských zemí, což by Rusům umožnilo oba filmy zhlédnout v pohodlí kin. 

Urááááá na Čeburašku

Ministerstvo však jeho návrh odmítlo. A to ze dvou důvodů. Zaprvé nepodpořilo navrhované povinné licencování (de facto krádež) filmů a zadruhé obě díla prohlásilo za morálně pokleslá a nehodná ruského lidu.

Konec hollywoodské produkce má navíc podle náměstka ruského ministerstva kultury Andreje Malyševa blahodárný vliv na tuzemskou kinematografii: „Ruská kina jsou nasycena kvalitními domácími premiérami. V roce 2023 již byly uvedeny velké produkce jako rodinný film Čeburaška, který se stal nejvýdělečnějším filmem v historii národní kinematografie, první celovečerní film natočený ve vesmíru Výzva a první celovečerní film o nedávné ruské historii Svědek.“