Krásné spojení, ale nejdřív nás vyplaťte

Spojení Monety a Air Bank: nakonec půjde jen o peníze, ale zase se sluší říct, že o hodně peněz.

Valná hromada banky Moneta z minulého týdne se sice přímo netýkala jejího připravovaného spojení s Air Bank ze skupiny PPF, ale dláždí k němu cestu. PPF již je po veřejné nabídce odkupu s odstupem největším akcionářem, držícím téměř 30 procent akcií Monety. Díky vložení nejen Air Bank, ale i českého a slovenského Home Creditu a společnosti Benxy, provozující portál Zonky, by ráda získala ve „velké Monetě“ majoritu. Zastánci spojení mluví o synergiích, o tom, že nový celek může mít větší hodnou, než je suma jeho částí. Silná tržní pozice Monety ve financování živností a malých a středních podniků se doplní o mladý, a tím i perspektivní klientský kmen Air Bank a zajímavý tržní podíl na spotřebitelských půjčkách.

Konkurence tento plán ani trochu nepodceňuje a byznysově to dává dobrý smysl, jakkoli fúze v mezinárodním měřítku ve velmi vysokém procentu případů mají o dost méně příznivé efekty, než byla původní očekávání.

Teď půjde ve skutečnosti hlavně o to, za jakých podmínek se PPF k většinovému podílu dostane. Dosud známé parametry hodnotí vklad PPF vysoko. Někteří akcionáři Monety, vedení britskou investiční společností Petrus Advisers, již zkraje roku protestovali, že chtějí víc a že se nenechají oškubat. Místo aby akcie Monety prodali, ještě přikoupili. Nabídka PPF drobným akcionářům zněla na 80 korun, představitelé Petrus Advisers mají představu o adekvátním zhodnocení investice tak o čtvrtinu výš.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit