Kouření bez kouře. „Zdravě“ inhaluje tabák na půl milionu Čechů

Největší výrobce cigaret v Česku loni vydělal 3,5 miliardy korun. Stále větší podíl tržeb představují náplně iQOS.

Kouření bez kouře. „Zdravě“ inhaluje tabák na půl milionu Čechů
ilustrační foto | Profimedia.cz

Počet kuřáku „zdravější“ alternativy k cigaretám se dál zvyšuje. Podle aktuálně zveřejněných hospodářských výsledků společnosti Philip Morris loni přibylo v Česku a na Slovensku na 140 tisíc kuřáků takzvaných bezdýmných tabákových výrobků. Celkem jich loni bylo v obou zemích už 770 tisíc, z toho zhruba půl milionu v Česku.

Podle informací Philip Morris část kuřáků stále kombinuje „nový“ i „starý“ způsob kouření. Ze zmiňovaného půl milionu uživatelů iQOS podle firmy asi 370 tisíc lidí opustilo tradiční tabák definitivně a úplně přešlo na méně škodlivé náplně.

Loni se díky tomu největšímu producentovi tabákových výrobků v Česku podařilo prodat o 0,2 miliardy kusů zahřívaných tabákových náplní více než v roce 2020. Naopak se postupně snižuje objem prodaných klasických cigaret – jen v roce 2020 úbytek v případě Philip Morris představoval jednu miliardu kusů, tedy asi padesát milionů klasických krabiček.

Změny preferencí na tabákovém trhu směrem k méně škodlivým alternativám se nicméně nijak zásadně neprojevily na hospodaření firmy. Philip Morris loni vykázal konsolidované tržby bez spotřební daně a DPH ve výši 18,9 miliardy korun, což bylo o 5,5 procenta více než v roce 2020. Čistý zisk klesl o 0,3 procenta na 3,5 miliardy korun.