JPMorgan varuje: Odklon od fosilních paliv se bude měřit v desetiletích

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Americká banka tvrdí, že vyšší úrokové sazby, inflace a globální konflikty zhoršily vyhlídky na přechod k obnovitelným energiím.

Celý článek
0

iPhone Made in Vietnam? Apple snižuje závislost na Číně

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Kvůli rostoucím rozepřím Pekingu se Západem hledají společnosti způsoby, jak oslabit vliv Číny na svůj byznys. Vietnam se zdá být dobrou příležitostí.

Celý článek
0

Děti a první mobily? Češi mají náskok před Brity, ti zvažují zákaz telefonů do šestnácti let

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Kdy pořídit dítěti první mobilní telefon? To je otázka, kterou v určitý okamžik řeší každý rodič. Pokud srovnáme Českou republiku a Velkou Británii, jsme napřed. České děti dostanou první mobil zpravidla dříve než ty britské.

Celý článek
0

Konflikt v Černém moři eskaluje: Rusko buduje v Abcházii válečný přístav

Ukrajinské rakety vyhánějí ruskou flotilu z Krymu. Moskva začala budovat novou námořní základnu v nejvýchodnějším cípu Černého moře – v separatistické gruzínské provincii Abcházie.

Konflikt v Černém moři eskaluje: Rusko buduje v Abcházii válečný přístav
Přístav Sevastopol už není pro ruské lodě bezpečný, ilustrační foto | Shutterstock.com

Na pobřeží Černého moře je zaděláno na další vojenský konflikt. Rusko podle satelitních snímků buduje novou námořní bázi v Abcházii, tedy v nejvýchodnějším cípu Černého moře. Háček je v tom, že toto území patří podle mezinárodního práva Gruzii, která naopak usiluje o vstup do Severoatlantické aliance a Evropské unie. Už v listopadu vyzvala padesátka opozičních gruzínských poslanců zástupce NATO a EU, aby začali s postupem Kremlu na černomořském pobřeží „něco dělat“. 

Obávají se, že by ruský diktátor Putin mohl Gruzii zatáhnout do válečného konfliktu s Ukrajinou a podkopat plány Tbilisi pěstovat v oblasti mezi Kaspickým a Černým mořem vlastní, nezávislou politiku. „Rozhodně odsuzujeme ruskou okupaci, militarizaci a další akce zaměřené na anexi okupovaných regionů Gruzie, jejichž novým vyjádřením je otevření stálé ruské námořní základny v přístavu Očamčyra,“ varovali opoziční poslanci. 

 

V Abcházii, kterou mezinárodně uznává pouze Rusko, Nauru, Nikaragua, Sýrie a Venezuela, vládne prezident Aslan Bžanija (bývalý agent KGB), který podporuje spojenectví s Kremlem. Bžanija už potvrdil, že s Moskvou podepsal dohodu o vybudování ruské námořní základny v přístavu Očamčyra. 

Tbilisi varuje: Je to porušení naší suverenity

Gruzínské ministerstvo zahraničí nicméně tento plán odsoudilo jako porušení suverenity a územní celistvosti Gruzie. Většina vlády v Tbilisi ale Putinovy plány bagatelizuje a zaměřuje se hlavně na potyčky probíhající u hranic s další odštěpeneckou provincií – Jižní Osetií (také té se stejně jako Abcházii dostává všestranné podpory ze strany Kremlu).

BBC nicméně analyzovala satelitní snímky, ze kterých vyplývá, že přestavba přístavu pro účely ruského námořnictva je v plném proudu, a to včetně prohloubení dna přístavu, aby do něj mohla vplouvat větší válečná plavidla s výtlakem až třináct tisíc tun (křižník Moskva, který Ukrajinci potopili v dubnu 2022, měl pro srovnání výtlak jedenáct tisíc tun). 

Ukrajinští zpravodajci tvrdí, že úpravy mají jasný cíl: poskytnout ruskému námořnictvu bezpečný přístav pro zbývající plavidla ruské Černomořské flotily. Ruské námořnictvo už nyní přesunulo část flotily z Krymu na základnu v Novorosijsku. 

F-16 zvýší tlak na Rusko

Americký viceadmirál ve výslužbě Robert Murrett míní, že přesouvání ruské flotily dále na východ dokládá, že se Kyjevu daří v námořní válce s Ruskem. V rámci Černého moře je, jak připomenul analytik Haagského centra pro strategická studia Frederik Mertens, zmíněný abchazský přístav geograficky nejdále od Ukrajiny. Riziko útoků na ruské námořnictvo se bude podle Mertense navíc zvyšovat s plánovanými dodávkami letounů F-16 Ukrajině v příštím roce. 

Analytička bezpečnostního think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) Natia Seskuria dokonce varovala před scénářem, že by v případě rozšíření námořního konfliktu mezi Ukrajinou a Ruskem až do přístavu v Abcházii mohlo dojít k zatažení Gruzie do války. Může se podle ní jednat o strategii Putina, jak se vypořádat s prozápadním Tbilisi.

Gruzínský přístav Anaklia, který obchází Rusko

Gruzie totiž plánuje vybudování velkého mezinárodního přístavu Anaklia jen několik kilometrů od hranic s Abcházií. Ten by se měl stát klíčovým přepravním uzlem pro výměnu zboží mezi Asií a Evropou – a to bez účasti Ruska. Také podle odhadů Světové banky by nová trasa zásadně zrychlila transport zboží a zároveň násobně zvýšila jeho objem, což není v zájmu Kremlu. 

Ruskou nervozitu z dokončení projektu dokládají slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, který o něm mluví jako o „americkém projektu“ a zmínil možnou přítomnost amerických ponorek.

Zmrazený projekt

Současná gruzínská vláda ovšem velkolepý projekt v roce 2020 fakticky zmrazila, když zrušila kontrakt na jeho vybudování mezinárodnímu konsorciu firem a bank. „Největším problémem, který máme s touto vládou, je, že slouží ruským zájmům, protože vybudování Anaklie není v ruském zájmu,“ řekl Mamuka Chazaradze z bývalého vedení Anaklia Development Consortium, jenž nyní vede gruzínskou opoziční stranu Lelo. Dodejme, že ruská vojenská základna se staví jen třicet kilometrů severně od Anaklie. 

Šéf parlamentního zahraničního výboru Nikoloz Samcharadze, který je z vládní strany Gruzínský sen, kategoricky odmítá, že slouží zájmům Kremlu. Vláda loni podepsala asociační dohodu s Evropskou unií. Na druhou stranu přiznal, že kabinet musí své kroky vyvažovat i vůči Moskvě, která zemi v roce 2008 vojensky napadla

Putin může v budoucnu přístav Očamčyra používat jako trumf pro vyhrožování Gruzii, aby neusilovala o vstup do EU.