Konec vlády jedné straky

Končící premiér Babiš prohrál, ale nevzdává se. Zkusí rozbít koalice a urvat moc. Prezident hraje s ním.

Konec vlády jedné straky
Andrej Babiš z politiky ještě neodchází. „Projednáme to v rámci hnutí. Teď by bylo špatné destabilizovat vládu,“ řekl ke svému slibu, že v politice skončí, pokud by měl jít do opozice. | foto Tomáš Novák, týdeník HROT

Voliči v České republice zaveleli ke změně. Odmítli premiéra Andreje Babiše a jeho hnutí ANO, které po osmi letech míří do opozice. Babišův kabinet udělal z Česka jednu z nejrychleji se zadlužujících zemí v Evropě, a v počtu covidových úmrtí na sto tisíc obyvatel dokonce nejhorší místo na světě. Jestli Babiš splní své předvolební vyjádření, je na cestě z politiky.

Poslední křeč

Další posun se očekává od nemocného prezidenta Miloše Zemana. Volební jednání chce odstartovat až ve středu. Dopředu avizoval, že pověří sestavením vlády nejdřív šéfa vítězné strany (nikoli koalice), což je Andrej Babiš, ač jeho ANO skončilo druhé. Hnutí ANO bralo podle zpráv z volebního štábu trpké vítězství velmi úkorně, ale má plán zjevně sladěný s prezidentem Zemanem. ANO chce o povolebním uspořádání jednat s jednotlivými stranami, nikoli koalicemi, což prozradil místopředseda Karel Havlíček. Potvrzuje se trend protahování povolebních jednání a slepých uliček, kdy bude prezident i premiér těžit z výhody posledních zbytků moci. Mimochodem, pokud Andrej Babiš odejde z politiky a ANO skončí v opozici, Havlíček je jedním z kandidátů na předsedu ANO.

Ale k tomu je ještě daleko. Připomeňme, že bezprostředně po minulých sněmovních volbách se chtěl Andrej Babiš také domluvit s ODS. A že tlaky na spolupráci byly uvnitř konzervativního křídla občanských demokratů cítit i před letošním vyhlášením výsledků. Důvodem toho byla zejména nechuť ke spolupráci s Piráty. Budoucí vládní koalice by se bez nich sice obešla, ale musel by se rozdělit pakt PirSTAN, což je nepravděpodobné. Odpůrcům spolupráce s Piráty v ODS by naštěstí mohl stačit fakt, že ve volbách silně pohořeli a voliči většinu kandidátů Pirátů z předních pozic vykroužkovali. „Případný rušivý element při jednáních se tak vyřešil sám. Byť Andrej Babiš asi dostane první šanci na zrod vlády, je to z mého pohledu formalita. Kabinet podle mého odhadu vznikne bez něj do konce roku,“ míní Marek Benda z ODS. Piráty v minulosti přirovnal k neomarxistům.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit