Konec solárního chaosu

Solárníky, kteří v minulosti získali nárok na vysokou výkupní cenu elektřiny, dlouhodobě trápil problém s rozbitými panely

Konec solárního chaosu
ilustrační foto | Tomáš Novák

Výměna za nový kus se totiž teo­reticky rovnala modernizaci elektrárny a v takovém případě jim hrozilo, že o podporu přijdou. 

Zároveň nesměli navýšit výkon elektrárny, jinak riskovali sankci od Státní energetické inspekce. Majitelé elektráren tak jen obtížně sháněli na trhu zastaralé, z dnešního pohledu značně nevýkonné panely, kterými by nahradili poškozené kusy.

Pravidla ovšem byla i tak poměrně nejasná a nikdo netušil, jak by měli solárníci správně postupovat. Objevily se i případy, kdy vlastníci vyměnili panel za ještě méně výkonný, a stejně se dostali do problémů.

Výše popsaný chaos řeší po letech připravovaná vyhláška ministerstva průmyslu, která pojem „modernizace elektrárny“ jasně definuje. „Pokud se rozbije panel a majitel ho nahradí, už nebude hrozit odebrání licence. To je velký posun,“ říká šéf Solární asociace Jan Krčmář.

V principu to bude fungovat tak, že vlastník elektrárny bude do budoucna dostávat dotaci jen na výkon instalovaný v roce přiznání podpory, i když výkon elektrárny výměnou panelů navýší.