Konec šestitýdenní britské premiérky. Liz Trussová rezignovala

Britská premiérka Liz Trussová kvůli tlakům z vlastní strany odstoupila z funkce. Doplatila na nedomyšlené ekonomické reformy.

Konec šestitýdenní britské premiérky. Liz Trussová rezignovala
Liz Trussová se zapíše do historie jako „šestitýdenní“ premiérka. Právě takovou dobu vydržela odolávat tlaku, který na ni vyvíjeli straníci, opozice i odborná veřejnost. | foto LINGTREN.COM / Shutterstock.com

Na její setrvání ve funkci do konce roku by si nejspíš vsadil málokdo. Že ale úřadování britské premiérky Liz Trussové vezme tak rychlý konec, asi překvapilo i experty na britské politické dění. Šéfka kabinetu odstoupila dnes odpoledne krátce poté, co ji v Downing Street navštívili zástupci Konzervativní strany a oznámili jí, že definitivně ztratila důvěru vlastních spolustraníků.

Liz Trussová se zapíše do historie jako „šestitýdenní“ premiérka. Právě takovou dobu vydržela odolávat tlaku, který na ni vyvíjeli straníci, opozice i odborná veřejnost. Hlavní příčinou kritiky byly především zpackané ekonomické reformy. 

Trussová při nástupu do funkce slibovala tradiční konzervativní politiku nízkých daní. Když však představila svou vizi daňové reformy, způsobila tím paniku mezi investory i ekonomy a poslala britskou libru „ke dnu“. Pokud by nedomyšlené plány naplnila, hrozilo, že veřejné finance kvůli velkému výpadku příjmů spadnou do těžko zvladatelných a napravitelných deficitů. 

Pokus o reformu definitivně skončil, když Liz Trussová odvolala ministra financí Kwasiho Kwartenga. Toho minulý pátek nahradil Jeremy Hunt a jedním z prvních opatření ve funkci bylo odpískání prakticky všech slibovaných daňových škrtů. Tím sice Hunt uklidnil finanční trhy, zároveň to ale byl zřejmě poslední hřebík do rakve v pořadí třetí britské premiérky.

Liz Trussová v čele vlády zatím zůstává, a to do doby, než si konzervativci vyberou jejího nástupce. Mezi favority na nového nájemníka v Downing Street jmenují britská média Rishiho Sunaka nebo Penny Mourdantovou – tedy oponenty dosluhující premiérky ve vnitrostranické volbě premiéra z letošního léta.

Naopak současný ministr financí Jeremy Hunt se údajně o funkci ucházet nehodlá.