Konec rytíře Vystrčila

Předseda Senátu není velkým politikem, který spojí davy, jen vykonavatelem politiky ODS.

Česko už málem našlo svého politického miláčka. Možná nástupce Václava Havla nebo Karla Schwarzenberga. Odvážného muže, který se nebojí postavit tváří v tvář totalitě – předsedu Senátu Miloše Vystrčila. Pohádka ale skončila, když pro volby do Senátu podpořil Ivo Valentu, hazardního krále a soudem usvědčeného účastníka korupční kauzy.

Když Vystrčil a ODS podporují Ivo Valentu, není to zase takové překvapení. Valenta nemá místo v Senátu jisté, sice zvítězil a postupuje do druhého kola, ale rozdíl mezi ním a druhým Josefem Bazalou byl jen 106 hlasů. 

Valenta není členem ODS. Do krajského zastupitelstva se dostal s vizitkou Trikolóry, Soukromníků a Nezávislých, k občanským demokratům má ale blízko. Zakladatel skupiny Synot je v Senátu členem klubu ODS a stranu v minulosti finančně podpořil.

Na jednu stranu je pochopitelné, že se k němu partaj neotočí zády, na druhou nedává smysl, proč to musel udělat zrovna Miloš Vystrčil. ODS koketováním s touto šedou eminencí připomíná svůj styl podnikatelských nitek 90. let. Tedy přesně to, od čeho by se měla při každé vhodné příležitosti zas a znovu distancovat. 

Jestli má Miloš Vystrčil tu odvahu, co mu jiní přisuzují, měl prokázat ODS službu a onen úkol hodit na někoho jiného nebo rovnou Valentu odignorovat. Klidně i navzdory ODS. Velký politik se přece rodí tak, že se dokáže postavit i svým vlastním šéfům. Jenže Vystrčil ukázal, že dokáže jen plnit stranické úkoly. Přesně takhle vypadá promarněná šance.