Konec dynastie Kennedyů

Slavné jméno americké politiky už netáhne. Joe Kennedy III vyhořel v boji o Senát.

Konec dynastie Kennedyů
Joe Kennedy III jako správný pokračovatel rodinné tradice čtyřikrát vyhrál v primárkách v Massachusetts. V boji o senátorské křeslo ale voliče nepřesvědčil. Vyškolil jej veterán americké politiky Ed Markey. | Profimedia.cz

Když použijeme jedno z nejopakovanějších fotbalových klišé, představoval stát Massachusetts pro rodinný klan Kennedyů „nedobytnou tvrz“. Už od roku 1946. John F. Kennedy tam v demokratických primárkách podstoupil šest soubojů. Šestkrát vyhrál. Jeho bratr Ted byl úspěšný dokonce desetkrát z deseti případů. Synovec JFK, Joe Kennedy II, si připsal šest vítězství bez porážky a jeho syn Joe Kennedy III další čtyři. Celkově 26 vítězství a žádná prohra, zkrátka naprostá dominance.

S tím je konec. Právě Joe Kennedy III totiž z primárek do Senátu odchází s debaklem. V souboji s progresivistickým kandidátem Edem Markeym byl dlouhou dobu považován za favorita, v průzkumech několik měsíců jasně vedl. Až do května, kdy se obliba veřejnosti začala přetáčet na druhou stranu. V samotné volbě nakonec Kennedy jasně prohrál, když získal jen 44,6 procenta hlasů.

Arogantní jako Kennedy

Pro 74letého politického veterána Markeyho jde možná o životní úspěch navzdory tomu, že členem amerického Kongresu je už od roku 1972. Takoví političtí rutinéři, zvlášť bez výraznějších charismatických vlastností, bývali pro členy klanu Kennedyů vždy snadnou potravou. Proti nim působili svěže, neokoukaně a se zápalem – nejznámějším příkladem je prezidentský duel JFK v. Nixon.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit