Konec diskusí: ruští a běloruští sportovci na olympiádu nepatří

Jakékoli úvahy o tom, že by se vybraní ruští a běloruští sportovci mohli objevit na olympijských hrách v Paříži příští rok, jsou úplně mimo realitu.

Konec diskusí: ruští a běloruští sportovci na olympiádu nepatří
ilustrační foto | Leonard Zhukovsky / Shutterstock.com

A vůbec není podstatné, že by oficiálně nereprezentovali Putinovo Rusko nebo Lukašenkovo Bělorusko, ale vystupovali by pod neutrální vlajkou.

Jakékoli drobné ústupky, rozřeďování západních sankcí jen nahrávají Kremlu a jeho propagandě. Přiznejme si, že sport je už dlouhé roky využíván – zejména v totalitních a diktátorských společnostech – jako nástroj vlastní reklamy. Mimochodem, mezi ruskými sportovci je nemálo těch, kteří válku na Ukrajině otevřeně podporují.

Když se teď udělá jeden úkrok stranou od protikremelské linie, proč by neměl přijít další? A pak ještě jeden? Ostatně jednou ze základních chyb je, že například ruští hokejisté mohou nadále hrát prestižní kanadsko-americkou NHL – byť USA i Kanada patří mezi země, které Ukrajině proti ruské agresi značně pomáhají.

Chybou je rovněž účast ruských a běloruských tenistů na mezinárodních turnajích, po ročním zákazu se dokonce znovu objeví na posvátném Wimbledonu, což mimo jiných kritizovala i Petra Kvitová.

Podle posledních údajů zemřelo při obraně Ukrajiny už 262 tamních sportovců včetně například čtyřnásobného mistra světa v kickboxu Vitalije Merinova, který zemřel v nemocnici poté, co byl postřelen ruským okupantem. Na mistrovství světa a olympiádu se už nikdy nepodívají ani další ukrajinští sportovci.

Pokud jejich ruští nebo běloruští kolegové tvrdí, že se války nijak neúčastní a že ji otevřeně nikdy nepodporovali, takže případné sportovní sankce by byly nespravedlivé, neměli by se obracet se svými stížnostmi na Západ, ale do Moskvy. Byl to Kreml, kdo největší válečný konflikt v Evropě od konce druhé světové války rozpoutal.