Komentář: Zmocněnec pro euro? Zbytečný úředník na zbytečném ministerstvu za naše peníze

Když se Alena Schillerová fotila s pávy, byla to za ty dva miliony alespoň sranda. Koho ale pobaví zmocněnec pro přijetí eura jmenovaný ministrem pro evropské záležitosti?  

Komentář: Zmocněnec pro euro? Zbytečný úředník na zbytečném ministerstvu za naše peníze
Ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák | foto Vláda ČR

O co zbytečnější má úřad, o to je ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák aktivnější ve své zájmové činnosti propagace společné evropské měny. Jeho poslední kousek s jmenováním svého vlastního zmocněnce pro přijetí eura je už ale trochu za hranou běžně přijatelné předvolební aktivity vlády. 

Nic proti Petru Zahradníkovi, kterého do té funkce jmenoval. Je to slušný, silně prounijní ekonom, jehož názory jsou široké ekonomické veřejnosti dobře známé. Jeho nová funkce je ale zcela zbytečná a je pouhým trucem značně agresivního ministra vůči kolegům ve vládě. A to zejména vůči ministru financí Zbyňku Stanjurovi, jenž odmítá zřídit funkci koordinátora pro přijetí společné měny, která systematicky spadá pod jeho úřad.

Odmítá ji zřídit, protože není co koordinovat. Vláda o zavedení eura nebude rozhodovat a nebude ani jednat o zcela absurdním mechanismu směnných kurzů ERM 2. Nakonec to nemá ani v programovém prohlášení a činit tak někdy těsně před volbami je nejen značně nekorektní, ale i nezodpovědné. 

Když to nejde prosadit v koalici, v níž jsou Starostové jen jedním z pěti partnerů, tak si Dvořák jednoduše jmenuje zmocněnce. A je to. Těžko říci, jestli je obeznámen s vládou schváleným postupem o prověrce úředních agend a rušení těch zbytečných, ale jeho čerstvé rozhodnutí o tom nesvědčí.

Euro budeme muset jednou přijmout tak jako tak, teď je to pouze zástupné téma, které odvádí pozornost od důležitějších problémů Česka, tvrdí hlavní analytik Hrot24 Miroslav Zámečník. Podívejte se:

Hrotcast

Ale měl by se s ním drobet obeznámit a být trochu opatrnější, protože nejen nový zmocněnec, ale ani celý jeho aparát nemá už drahnou dobu vůbec žádnou smysluplnou agendu. Dvořákovo křeslo bylo v době, kdy se po posledních volbách rozdělovala ministerstva, zřízeno jen do počtu, když jich pro STAN nebyl dostatek. 

Zdůvodněno to bylo jako příprava a asistence během našeho předsednictví EU, které skončilo před rokem. Všechny resorty si totiž evropskou agendu celkem pochopitelně řeší samy. Premiér má vlastního poradce Tomáše Pojara a člověka, který ho má nutkavou potřebu neustále okopávat jako Dvořák, fakt nepotřebuje. 

Že si Starostové udělali ze zavedení eura, které odmítají dvě třetiny obyvatelstva, svou volební kampaň, na níž hodlají bojovat o voliče Topky a Pirátů, je zcela legitimní. Co není legitimní je, pokud k tomu používá státní úřad za naše peníze. Každopádně Stanjura ví, kde se dá pár drobných ušetřit. 

Když se Alena Schillerová fotila s pávy, byla to za ty dvě mega alespoň sranda. Koho ale pobaví zmocněnec, těžko říct.