Komentář: Petky minipivovary nespasí
Pivovarství pocítí nejvíce dlouhodobý dopad krize. Lidé budou mít hluboko do kapsy a nebudou utrácet v restauracích.

Jedním z výrazně postižených odvětví současnou pandemií je jednoznačně pivovarnictví. Lze obecně říci, že čím je podnikatelská jednotka větší, tím snadněji něco podobného přežije. O takové giganty, jako je Plzeňský Prazdroj či Pivovary Staropramen, strach rozhodně mít nemusíme. Ostatně takový Plzeňský Prazdroj v posledním zveřejněném účetním období vykázal čistý zisk z jednoho průměrného půllitru piva zhruba tři koruny, což je naprosto neskutečná marže.
Nejhůře situace dopadla na menší producenty a pak zejména na ty, kteří většinu svojí produkce neprodávají v obchodech, ale v restauracích – odborně se tomu říká distribuční kanál on-trade –, protože restaurace jsou na rozdíl od obchodů zavřené.
Malé pivovary v ohrožení
Z logiky věci pak vychází, že zcela nejohroženější skupinou jsou malé restaurační minipivovary, kde většina tam uvařeného piva je vypita na místě nebo maximálně v nějakém spíše bližším spřáteleném pivním baru. Prodej „petek“ přes okénko restaurační minipivovar moc nespasí. Největším problémem pro ně ale zpravidla není, že jim stojí výroba. Největší problém pro ně jsou obrovské, velice obtížně prodejné zásoby piva, které leží v tanku. Výroba piva totiž trvá týdny a zejména živé pivo českého typu z minipivovaru není nábytek, aby ho bylo možno dva měsíce skladovat bez ztráty na kvalitě.