Evropa je ekonomickým obrem, ale politicky je stále trpaslíkem. Je čas to změnit

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Instituce Evropské unie vznikly pro potřeby bezpečnějšího, méně ekonomicky propojeného světa.

Celý článek
0

Největší ruské bance se daří. Sberbank po historickém zisku vyplácí rekordní dividendu

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Polovina částky přiteče přímo do ruského rozpočtu, protože většinový podíl ve finančním domě kontroluje ruská vláda. Peníze pomohou Kremlu financovat válečné tažení na Ukrajině.

Celý článek
0

Praze chybí 85 tisíc bytů. Ceny ale nejsou přepálené, dál porostou, říkají developeři

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Poptávka po nových bytech v Praze prudce vzrostla. Prodalo se jich téměř dvaapůlkrát více než před rokem, nabídka ovšem klesla. A ceny budou dál růst. Však jen za posledních 10 let vyskočily o 150 procent.

Celý článek
0

Komentář: Petky minipivovary nespasí

Pivovarství pocítí nejvíce dlouhodobý dopad krize. Lidé budou mít hluboko do kapsy a nebudou utrácet v restauracích.

Komentář: Petky minipivovary nespasí
ilustrační foto | Tomáš Novák týdeník HROT

Jedním z výrazně postižených odvětví současnou pandemií je jednoznačně pivovarnictví. Lze obecně říci, že čím je podnikatelská jednotka větší, tím snadněji něco podobného přežije. O takové giganty, jako je Plzeňský Prazdroj či Pivovary Staropramen, strach rozhodně mít nemusíme. Ostatně takový Plzeňský Prazdroj v posledním zveřejněném účetním období vykázal čistý zisk z jednoho průměrného půllitru piva zhruba tři koruny, což je naprosto neskutečná marže.

Nejhůře situace dopadla na menší producenty a pak zejména na ty, kteří většinu svojí produkce neprodávají v obchodech, ale v restauracích – odborně se tomu říká distribuční kanál on-trade –, protože restaurace jsou na rozdíl od obchodů zavřené. 

Malé pivovary v ohrožení

Z logiky věci pak vychází, že zcela nejohroženější skupinou jsou malé restaurační minipivovary, kde většina tam uvařeného piva je vypita na místě nebo maximálně v nějakém spíše bližším spřáteleném pivním baru. Prodej „petek“ přes okénko restaurační minipivovar moc nespasí. Největším problémem pro ně ale zpravidla není, že jim stojí výroba. Největší problém pro ně jsou obrovské, velice obtížně prodejné zásoby piva, které leží v tanku. Výroba piva totiž trvá týdny a zejména živé pivo českého typu z minipivovaru není nábytek, aby ho bylo možno dva měsíce skladovat bez ztráty na kvalitě.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit