Komentář: Jak se Zeman mýlil v ČNB

Když už nyní nemůže komandovat vládu, rozhodl se Miloš Zeman, že bude řídit měnovou politiku. Bohužel na turecký způsob.

Komentář: Jak se Zeman mýlil v ČNB
Prezident Miloš Zeman | foto Profimedia.cz

Guvernérem tak jmenoval původního outsidera a disidenta v současném vedení ČNB Aleše Michla, člena bankovní rady a dřívějšího poradce Andreje Babiše. Víceméně tím deklaroval, že se při výběru současných členů bankovní rady, které do jednoho sám jmenoval, z podstatné míry zahrnující i jeho osobního přítele Rusnoka, mýlil.

Převrat v ČNB zdůvodnil svým přesvědčením, že dramatické zvýšení úrokových sazeb přispívá k inflaci, která je tlačena náklady, a úroky z úvěrů jsou také náklady. S obdobným přesvědčením měnil vedení centrální banky jistý Recep Tayyip Erdoğan, výsledkem čehož je oficiálně sedmdesátiprocentní inflace v jeho sultanátu.

Ona také po prosáknutí prezidentova rozhodnutí minulý pátek koruna oslabila z 24,50 na 25 korun za euro a půlhodinu po jmenování se propadla o dalších čtyřicet haléřů. Trhy jsou zjevně dost vylekány.

Doufejme, že naše nové vedení ČNB přece jen nebude až tak důsledné. Michl se ve svém jmenovacím projevu snažil obrušovat hrany a sliboval, že ČNB zůstane konzervativní a na prvním zasedání bankovní rady, kterou povede, navrhne jen zmrazení sazeb na nějakou dobu, po níž bude znovu vyhodnocena situace. Dosavadní prognóza přitom předpokládala, že už letos na podzim bude možné sazby začít snižovat.

Jisté je, že centrální banka se stane podstatně méně předvídatelnou. O jejím směřování rozhodne nyní jmenování tří nových členů rady, kteří mohou razantně změnit názorovou většinu ve prospěch Michlovy strany. Bylo by přitom velmi neobvyklé, kdyby Zeman v tomto případě nedal na doporučení svého nového guvernéra.

Pokud se tak stane, čeká nás dovolená s dražšími eury a také ministr financí Stanjura by si měl drbat hlavu, protože se velmi pravděpodobně zvedne výnosová křivka, a zejména dlouhodobější státní půjčky podraží více, než se dosud dalo čekat.