Dluh Ukrajiny roste, Kyjev žádá Západ o odklad či částečné odpuštění splátek

Restrukturalizace by se měla týkat zhruba jedné pětiny zahraničního dluhu Ukrajiny, který nyní dosahuje dvaceti miliard dolarů (474 miliard korun)

Restrukturalizace by se měla týkat zhruba jedné pětiny zahraničního dluhu Ukrajiny, který nyní dosahuje dvaceti miliard dolarů (474 miliard korun)

Celý článek
0

Komentář: Staré dobré časy, kdy byl ČEZ tiskárnou na peníze, končí

Windfall tax je sice průšvih, ale ve hře je mnohem víc – budoucnost ČEZ. Místo dividend se bude investovat. A ne úplně bezrizikově. 

Windfall tax je sice průšvih, ale ve hře je mnohem víc – budoucnost ČEZ. Místo dividend se bude investovat. A ne úplně bezrizikově. 

Celý článek
0

Přes miliardu dolarů na AI a kyberbezpečnost. Fond s českou stopou šlápl do pedálů

Mezinárodní investoři sdružení v Evolution Equity Partners věří v potenciál kyberbezpečnosti a umělé inteligence. Oznámili, že na nové investiční příležitosti disponují kapitálem přes 1,1 miliardy dolarů. Nový fond má i českou stopu, jedním z partnerů je i brněnský IT expert a investor Karel Obluk.

Mezinárodní investoři sdružení v Evolution Equity Partners věří v potenciál kyberbezpečnosti a umělé inteligence. Oznámili, že na nové investiční příležitosti disponují kapitálem přes 1,1 miliardy dolarů. Nový fond má i českou stopu, jedním z partnerů je i brněnský IT expert a investor Karel Obluk.

Celý článek
0

Komentář: Jak se lije nové „Olovo“

Šéfa BIS Michala Koudelku má zničit Zemanův muž.

Komentář: Jak se lije nové „Olovo“
Michal Koudelka | Profimedia.cz

Jméno Jiří Rom bylo ještě před pár dny známé jen pár expertům ze zpravodajské komunity. Teď je z bývalého náměstka ředitele BIS a dlouholetého šéfa analytiky tajné služby veřejně známá osoba, jehož identitu i práci na kompromateriálu na ředitele BIS Michala Koudelku osobně vyzradil prezident Miloš Zeman. 

Ne, že by se nevědělo, že Rom letos po čtvrt století opustil tajnou službu a nastoupil na Pražský hrad. Sám ze zveřejnění téhle informace neměl radost. Jeho snaze zůstat mužem v pozadí, i integritě bývalého zpravodajského důstojníka, u nějž se očekává i po odchodu ze služby loajalita, dal ale nyní definitivní polibek smrti prezident Zeman. 

Ten v rozhovoru pro MF Dnes otevřeně řekl, že premiéru Babišovi „předá materiál, který se týká pana Koudelky“ s důležitým podotekem, že „v Kanceláři prezidenta republiky začal pracovat bývalý šéf analytiky BIS Jiří Rom“. Přičemž jedno podmiňuje druhé: Rom byl najat na to, aby něco dodal na Koudelku. 

Podřízeným Honzy Nováka 

Zeman svým výrokem Roma zdiskreditoval a podle dostupných informací zevnitř BIS i vystavil opovržení ve zpravodajské komunitě. Prezident zjevně ztrácí kontrolu nad sebou samým a tím, co vypouští z úst. Je ovšem i adresátem tajných zpráv BIS a zároveň jsou jeho nejbližšími spolupracovníky lidé, kteří by se k deskám s nápisem s nápisem tajné (natož přísně tajné) neměli ani přiblížit – kancléř bez prověrky Vratislav Mynář a poradce bez poradenské smlouvy Martin Nejedlý. Zeman je tedy i bezpečnostním rizikem. Ze zákona je adresátem zpravodajských informací, jež se přitom velmi pravděpodobně týkají i lidí z jeho bezprostředního okolí. 

A do toho teď v Kanceláři Pražského hradu v podřízeném postavení přistane člověk, který měl dlouhé roky přístup k těm nejtajnějším a nejcitlivějším zpravodajským informacím. U centrální analytiky BIS se totiž scházejí k vyhodnocení veškeré poznatky, které služba nasbírá. Takové informace by si měl Rom pochopitelně nechat pro sebe i po skončení služebního poměru. Budeme věřit, že povinnou mlčenlivost skutečně zachovává – třeba i v neformálních debatách právě s pány Mynářem a Nejedlým.

Ti naopak o podobný druh informací mají veliký zájem. Také se lecčemu přiučili od bývalé Zemanovy šedé eminence Miroslava Šloufa, který je k Zemanovi vytáhl. Současná příprava kompromitujícího materiálu na Koudelku tak asi nikoli náhodou připomíná kauzu Olovo z roku 2000, plán Zemanových poradců, jak zdiskreditovat Zemanovu stranickou oponentku a kritičku Petru Buzkovou. S tím rozdílem, že nyní Zeman svůj úmysl vytroubil do světa předem, zatímco u Olova se ještě snažil tvářit, že s ním nemá nic společného.

Pro Jiřího Roma, člověka, který vystoupal v hierarchii BIS opravdu vysoko, asi není snadné skousnout jednak to, jakým způsobem jej teď prezident práskl veřejnosti, podobně jako fakt, že v hradní pavučině vazeb je jen podřízeným šéfa bezpečnosti, celkem nenápadného úředníka Jana Nováka. Odhodlání „najít něco na Koudelku“ musí být tedy pro Jiřího Roma sama o sobě silným motivujícím prvkem. 

Rom se přitom prý ještě v řadách BIS netajil nelibostí k současné politické reprezentaci včetně hlavy státu, sympatizoval s hnutím Milion chvilek. A v podstatě obratem začal pracovat v zájmu Miloše Zemana a jeho suity. 

Z BIS někdejší šéfanalytik rozhodně neodcházel v dobrém. Měl své ambice, coby náměstek dlouholetého šéfa BIS Jiřího Langa (ten byl v čele BIS dlouhých 13 let) věřil, že korunním princem, který službu po něm převezme, bude on. Jenže vláda Bohuslava Sobotky v srpnu 2016 jmenovala Michala Koudelku. Informace zevnitř tajné služby popisují to, jak byl Jiří Rom zhrzený a že navzdory tomu, že je schopný odborník, začal svůj tým svými negativní postoji k vedení rozkládat.

Poslední kapkou bylo, když Koudelka vloni rozhodl, že šéfa analytiky nově podřídí pod svého prvního náměstka. Tím jej odřízl od nejvyššího vedení BIS. Rom pak dal „do roka a do dne“ výpověď a dříve asi nezamýšlená cesta na Hrad se mu otevřela. 

Koudelkova politická cena  

Můžeme se samozřejmě nad prezidentem a jeho praktikami pohoršovat, reálná politika je ale věc druhá. Bez ohledu na to, jak to nyní s přislíbeným hanopisem dopadne, Zeman je ten, kdo ve věci ředitele BIS tahá za poměrně dlouhý konec. Ačkoli ředitele BIS sice odvolává a jmenuje výhradně vláda (po projednání ve  sněmovní komisi pro kontrolu BIS), je to pozice, na níž má Zeman velký zájem, a je tedy předmětem obchodu. Koudelka, po jehož hlavě Zeman už dlouho pase, má proto velkou politickou cenu. 

Řediteli BIS jeho první pětileté funkční období končí příští rok v srpnu. O tom, zda ve funkci zůstane, nebo se bude muset balit, by ale mělo být jasno mnohem dříve, řekněme v květnu či červnu příštího roku. „Domnívám se, že pan Koudelka by měl být odvolán, ale vzhledem k tomu, že jeho funkční období vyprší ani ne za rok, tak už to pokládám za trochu bezpředmětné,“ řekl Zeman a jasně tím vzkázal, že počítá s tím, že žádné prodloužení mandátu šéfa „bisky“ nebude. 

Andrej Babiš zatím za Koudelkou stojí. Prezident má ale co nabídnout – příslib, že Babiše podrží po příštích parlamentních volbách a jmenuje jej premiérem i s jeho očekávaným bídným koaličním potenciálem.

Zbývá asi vysvětlit, čím že to Koudelka Zemanovi tak leží v žaludku. Dnešní ředitel kontrarozvědky vedl deset let kontrašpionáž, která se zaměřovala na Rusko a Čínu. O aktivitách těchto dvou mocností (jež jsou srdci českého prezidenta a peněženkám pánů Mynáře a Nejedlého tak blízké) v Česku ví tedy svoje a otevřeně o tom mluví – o dezinformační válce, přebujelé ruské ambasádě, špionáži, vlivových operacích, užitečných idiotech mezi českými veřejnými osobami... 

Nejčerstvější je asi kauza novičok, kdy Zeman k radosti ruské propagandistické mašinérie „potvrdil“, že se tato chemická látka vyráběla a testovala v Česku. Koudelka naopak veřejně řekl, že „novičok byla brutální ruská kampaň proti Česku“. Práce BIS pak hrála roli i při následném vyhoštění tří zaměstnanců ruské ambasády. 

A mimochodem: neveřejná výroční zpráva BIS za rok 2019 je už napsaná a dávno odevzdaná zákonným adresátům, četli ji tedy už i na Pražském hradě. Dá se celkem dobře odhadnout, že ve vztahu k zájmům a aktivitám Ruska a Číny je popis situace stejně jednoznačný jako v letech předchozích. S tím rozdílem, že jak Rusko, tak Čína mají enormní zájem o nastartovaný tendr na dostavbu Dukovan a každá podobná negativní reklama je pro ně špatně. Ví to i Zeman a spol., i když zprávy BIS běžně označuje za „plácání“ a jejich autory za „čučkaře“. 

Doposud Zeman svou zášť projevoval jen pětinásobným trapným odmítáním povýšení Koudelky do generálského stavu. Teď vytahuje těžký kalibr. A je mu jedno, že tím jen podtrhuje úpadek svůj, úpadek celého prezidentského úřadu a připomíná, že ke špinavým metodám neměl ve své kariéře nikdy moc daleko.

Autor je šéfredaktorem serveru HlídacíPes.org