Bankrot Srí Lanky je jen začátek. Problém se splácením dluhů může mít přes sto států

Cenové šoky kvůli energiím a potravinám ohrožují přes stovku států světa, kde žijí téměř dvě miliardy obyvatel. Většina z nich leží v Africe a Asii.

Bankrot Srí Lanky je jen začátek. Problém se splácením dluhů může mít přes sto států
Protivládní demonstrace na Srí Lance | foto Shutterstock.com

Nepokoje na Srí Lance, jež čelí fakticky rozpadu ekonomiky, mohou být jen prvním dílkem v globální skládačce postupných bankrotů řady zemí. V ohrožení jsou především chudší regiony v Africe, Asii a Jižní Americe. 

Hlavně menší ekonomiky jsou oslabené po pandemii covidu, mnoho zemí v posledních dvou letech výrazně navýšilo své zadlužení. Nyní musí kvůli válce na Ukrajině čelit cenovým šokům energetických komodit, ale také potravin. Pro desítky zemí to je ekonomický smrtící koktejl. 

Mezinárodní měnový fond (MMF) už na ostrově u Indie s místními úřady zahájil přípravy záchranného programu. Země – oficiálně se jedná o socialistickou republiku  – bude muset přistoupit na náročný balíček reforem, aby mohla čerpat finanční podporu.

I když MMF i Světová banka vědí, že země byla poslední roky ovládána rodinou Radžapaksových (premiér Mahinda Radžapaksa už rezignoval, jeho bratr, prezident Gotabaja, to odmítá) a všudypřítomnou korupcí, za současné vysoké ceny energií a potravin to nemůže. 

Nejsou léky ani potraviny

Rozbuškou nepokojů, které trvají několik týdnů, byly právě vysoké ceny energií a potravin, což souvisí s konfliktem na Ukrajině. V zemi je nedostatek paliva, potravin, léků, běžné jsou výpadky elektřiny. Ekonomická krize je označována za nejhorší od roku 1948, kdy Srí Lanka přestala být součástí britského impéria.

Odborníci z mezinárodních finančních institucí se obávají, že situace, která panuje v ulicích Kolomba, se může opakovat v řadě dalších států. Mnoho zemí se na celém světě potýká s podobnými problémy – vysokým zadlužením domácností i státu kvůli pandemii covidu, zrychlující se mírou inflace, rostoucími náklady na splácení dluhů a vysokými cenami za energie, pohonné hmoty a potraviny. 

Prezident Světové banky David Malpass už varoval, že je znepokojen vývojem v řadě chudších zemí: „Čelí náhlému zvýšení cen energií, hnojiv a potravin a pravděpodobnosti růstu úrokových sazeb. Každý z těchto aspektů je tvrdě zasáhne.“ Banka má na finanční pomoc pro tento rok připraveno 170 miliard dolarů

Organizace spojených národů predikuje, že problémy může mít 107 států, ve kterých žije 1,7 miliardy obyvatel. Jejich stabilitu ohrožují tři druhy finančních šoků. Vysoké ceny potravin, stoupající ceny energií a vyšší náklady na splácení úvěrů. Všechny tři rizikové otřesy hrozí 69 zemím světa. Dvacet pět jich je v Africe, dalších pětadvacet připadá na Asii a Tichomoří, devatenáct je v Jižní Americe.

MMF už jedná o finanční pomoci pro Egypt a Tunisko, obě země jsou závislé na dovozu pšenice z Ukrajiny a Ruska. Pákistán má zase problémy s drahým dovozem energií. V Africe jsou ekonomickými problémy nejvíce ohroženy Ghana, Keňa, Jihoafrická republika a Etiopie. V Jižní Americe má finanční starosti Argentina, Peru a Salvador. Podle Světové banky je šedesát procent zemí s nejnižšími příjmy ohroženo tím, že nebudou schopné splácet vládní dluhy. Je tak pravděpodobné, že se obrázky útoků na domy vládních činitelů ze Srí Lanky budou opakovat i v dalších zemích.