Kloktá celá Vídeň

PCR testy zdarma odebrané v pohodlí domova mají být cestou návratu k normálu 

Kloktá celá Vídeň
ilustrační foto | Profimedia.cz

Kloktací PCR testy pro všechny obyvatele města zdarma. To má být podle vídeňské radnice cesta k tomu, jak se co nejdříve vrátit k normálu. Vídeňané si testovací sady vyzvedávají v drogériích, tam je i odevzdávají. Výsledek z laboratoře vědí do 24 hodin. Projekt „Alles gurgelt“ spustila vídeňská radnice spolu se startupem  Lead Horizon, který testovací sady vyrábí. 

Stačí se online registrovat a objednat si testovací sadu pro domácí použití. Tu si pak mohou Vídeňané vyzvednout ve více než 150 pobočkách drogerie BIPA. Odebrané vzorky pak Vídeňané mohou odevzdat na celkem 620 stanovištích řetězce REWE, do kterého spadají prodejny Billa, Merkur, BIPA, Penny i čerpací stanice se sortimentem řetězce REWE. Podle aktuálních dat vídeňské radnice jsou veškerá stanoviště velmi dobře dostupná - 70 procent obyvatel je nalezne v docházkové vzdálenosti pěti minut a 100 procent pak do stanoviště dorazí během pětiminutové jízdy autem. 

Výhodou kloktacích testů vyrobených vídeňským startupem Lead Horizon je prý především jednoduchost odebrání vzorku doma nebo v zaměstnání bez přítomnosti specializovaného personálu. Testování, tedy vykloktání speciálního roztoku a uzavření do testovací nádoby, se provádí s videokamerou a webovou aplikací, aby byla jednoznačně zajištěna identita dané osoby. Pokud si testovaný chce ale jen ověřit, zda je či není pozitivní a nebude potřebovat osvědčení, není nutná ani identifikace prostřednictvím pasu či občanského průkazu. Výsledek testovaný posléze obdrží během 24 hodin, a to emailem či jinou digitální formou. Právě rychlost a pravidelnost testování je podle vídeňské radnice zásadní v boji proti koronaviru.

Úspěch slavil projekt i v pilotní fázi, do které se zapojilo 5 500 vídeňských firem a organizací s celkem 330 tisíci zaměstnanci. Pozitivní zkušenosti pak přiměly Vídeň pokračovat v tomto ojedinělém projektu a nabídnout testy všem Vídeňanům zdarma.  „Bezpečí lidí a zdraví obyvatelstva – to má pro nás nejvyšší prioritu. Proto se v následujících týdnech musíme všichni znovu poprat s naší trpělivostí a být co nejvíce disciplinovaní, abychom se co nejdříve vrátili k co nejnormálnějšímu životu. To znamená, že musíme nadále dodržovat rozestupy, nosit respirátory třídy FFP2 a omezovat naše osobní kontakty a setkávání. Klíčem k zpomalení pandemie je pravidelné testování Vídeňanů,“ okomentoval projekt vídeňský starosta Michael Ludwig. Podle Hospodářské komory města Vídně má pravidelné domácí testování zabránit navíc novým lockdownům a umožnit znovuotevření obchodů a služeb. Jejich uzavření totiž podle slov prezidenta komory Waltera Rucka Vídeň prý stojí miliardy eur a desetitisíce pracovních míst.

Na následující dny připravila Vídeň spolu s Hospodářskou komorou a vídeňským startupem Lead Horizon celkem 1,5 milionu testovacích sad, v dalších týdnech chtějí dodávat 1,2 milionu kusů. Laboratoře aktuálně mohou zpracovat až 1,4 milionu testů týdně, podle potřeby však mohou denní testovací kapacitu 200 tisíc kusů ještě navýšit.