Analýza: Stará dobrá klidná síla? KDU-ČSL je znovu v kurzu

Nejen potvrzením Mariana Jurečky ve funkci předsedy lidovecký sjezd posvětil pokračování koaliční SPOLUpráce, která straně vynesla vůbec nejsilnější sněmovní zastoupení v polistopadové historii

Analýza: Stará dobrá klidná síla? KDU-ČSL je znovu v kurzu
„Pokud se bude dařit této vládě, bude se dařit koalici SPOLU dělat dobrou politiku... Pak mne netrápí preference TOP 09, ODS nebo KDU-ČSL,“ říká staronový předseda Marian Jurečka. | Profimedia.cz

Na skončeném sjezdu KDU-ČSL, který se konal předminulý víkend, nezněla jen chvála, ale i kritika. Někteří delegáti se ptali. Proč se KDU-ČSL stále pohybuje na hranici volitelnosti? Proč máme být tak závislí na úspěchu SPOLU a vlády? Co můžeme sami nabídnout? Ptali se s naléhavostí výzev a vědomím svého koaličního potenciálu. Tedy té tolikrát karikované vlastnosti, jež je však při omezené síle křesťansko-konzervativní strany v sekularizované společnosti absolutně nevyhnutelná k prosazení jakéhokoli lidoveckého bodu.

Senát i komunál

V září budou lidovci hrát o hodně. I díky spolupráci s koaličními partnery dosáhli před šesti roky vítězství v senátních volbách. Ve hře tedy bude obhajoba sedmi mandátů i celková síla doteď třetího největšího senátorského klubu. A také konkrétní křesla, která obhajují například místopředsedkyně strany Jelínková, místopředsedkyně Senátu Horská nebo místopředseda klubu Kantor. Co jméno, to případná těžká ztráta pro (staro)nové stranické vedení.

Ještě významnější je pozice KDU-ČSL v komunální politice. Ve volbách 2018 získali lidovci přes 3200 křesel a stali se stranou s nejvyšším počtem zastupitelů. Starostové a zastupitelé malých a nejmenších měst a obcí jsou největším lidoveckým bohatstvím. Jsou výkladní skříní, která otevírá cestu k úspěchu ve vyšších politických patrech pro konkrétní členy i celou stranu.

Lidovci ovšem obhajují i posty na radnicích velkých měst – třeba v Brně a Ostravě. Právě tato dvě města jsou symbolickými protiklady zvoleného postupu. Zatímco v jihomoravské metropoli si lidovci věří a do voleb půjdou sami a v čele s ambiciózním stranickým místopředsedou Hladíkem, v moravskoslezské metropoli replikují koalici SPOLU. Stejný postup zvolili i v hlavním městě, v Plzni, Olomouci, Pardubicích, Táboře či v Jablonci. Jinde uzavřeli jiné koalice.

Spojenectví a noví voliči

Tato spojenecká taktika není nic nového. KDU-ČSL se osvědčila už při záchranné misi pod vedením expředsedy Bělobrádka, který KDU-ČSL převzal po volbách 2010, kdy vypadla ze Sněmovny. A kdy by na ni nikdo nevsadil ani zlámanou grešli. Nové, výrazně omlazené vedení tehdy vsadilo na uzavírání různých volebních koalic, které umožnily politické přežití mnoha lokálních lidoveckých osobností. A ty následně přinášely body ve volbách vyššího řádu. Generační výměna a obratná spojenecká taktika tehdy lidovce vrátily do sněmovních lavic a drží je tam dodnes.

Ale co víc, právě tyto manévry umožnily KDU-ČSL oslovit nové voliče. Strana se otevřela a přitáhla k sobě nebývalé množství mladých lidí. Lidovecká reprezentace i dnes, více než deset let poté, patří k těm mladším. Udržela si totiž, a to je opravdu pozoruhodné, i značnou míru programové adaptability. Při zachování tradiční konzervativnosti lidovci přicházejí s inovacemi. Příkladem jsou usnesení skončeného sjezdu o komunitní energetice, bioplynu, LNG, zvýšení obranyschopnosti nebo revize rámcových vzdělávacích programů.

Setsakra horká křesla

Ještě zásadnější je ovšem druhá výzva. KDU-ČSL obsadila tři křesla ve Fialově vládě. Nemá žádný klasický silový resort, tradiční místní rozvoj ani kulturu, za což Jurečku kritizovali. Zato má dva ze tří klíčových resortů „greendealové“ transformace, zemědělství a životní prostředí, na nichž bude záviset, jak moc špatně dopadne Česko. Jejich význam poroste i s energetickými a potravinovými dopady událostí na Ukrajině.

A především, sám lidovecký šéf se netradičně stal ministrem práce a sociálních věcí. To chtělo odvahu, neboť bude na každodenním paškálu kvůli dopadům inflace a jiných krizí. Navíc dostal za úkol připravit penzijní reformu. A to ještě tehdy Jurečka nemohl tušit, co ho čeká v souvislosti s uprchlickou vlnou.

KDU-ČSL skutečně vsadila na klid a spojenectví, což její šéf potvrdil v jednom z posjezdových rozhovorů: „Pokud se bude dařit této vládě, bude se dařit koalici SPOLU dělat dobrou politiku… Pak mne netrápí preference TOP 09, ODS nebo KDU-ČSL a bude mne zajímat důvěra ve SPOLU.“

Partneři v čele s Fialovou ODS lidovce ve štychu nenechají. Průšvihy lidoveckých resortů by totiž rychle smetly celou vládu. Klidná síla je znovu v kurzu.