Kličkovaná před pokutami. Regulace tlačí automobilky k elektřině

Mnoho automobilek včetně Škody Auto nesplnilo emisní limity. Začínají se počítat pokuty a utahují se šrouby. Do roku 2030 chce Evropská komise 30 milionů „čistých“ aut.

Kličkovaná před pokutami. Regulace tlačí automobilky k elektřině
Čeští řidiči si loni koupili jen asi 5,2 tisíce aut do zásuvky. Daleko větší úspěch mají eletromobily v zemích, kde je vlády štědře dotují. | Tomáš Novák týdeník HROT

Evropské automobilky loni zažily tragický rok. V celé Unii se prodalo jen necelých deset milionů nových aut, skoro o čtvrtinu méně než o rok dříve. Hůře bylo za poslední dvě dekády jen před sedmi lety, kdy si trh sáhl na dno kvůli táhlé recesi následující po pádu americké banky Lehman Brothers.

Jedno z mála kladných čísel výrobci vykázali v kolonce elektromobilů a plug-in hybridů. Prodalo se jich o 137 procent víc než v roce 2019 - zhruba 1,4 milionu.

Tato zdánlivě dobrá zpráva nicméně nemusí být dostatečně dobrá. Ani s rekordní výrobou i odbytem aut na baterku řada automobilek nevyhoví emisním limitům, které musejí výrobci od loňského roku u dodávek na evropský trh plnit. Týká se to i české Škody Auto. „Stanovené cíle emisí CO2 pro rok 2020 jsme nesplnili,“ říká mluvčí firmy Pavel Jína.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit