Kladívko na čarodějnici

Patrick McHenry minulé úterý odpoledne s velikou silou udeřil kladívkem o stůl a zakřičel, že Sněmovna reprezentantů má pauzu

Kladívko na čarodějnici
Kevin McCarthy | Shutterstock.com

Právo k tomu mu dal právě proběhnuvší bezprecedentní tah dolní sněmovny amerického Kongresu: poprvé v dějinách se kongresmani zbavili předsedy, kterého si předtím sami zvolili.

Dosavadní předseda a šéf republikánské většiny ve sněmovně Kevin McCarthy byl odejit, protože na poslední chvíli nechal (za pomoci kongresmanů z Demokratické strany) schválit kompromisní návrh prozatímního rozpočtu. Zabránil tak uzavření federálních úřadů, jež by jinak neměly peníze na výplaty, účty ani nic jiného.

Zavřené federální instituce si přála menšinová skupina republikánů loajálních exprezidentovi Donaldu Trumpovi v naději, že veřejné mínění přiřkne vinu za následný zmatek demokratům. Když jim McCarthy jejich záměr překazil, podal neformální šéf protrumpovské skupinky, floridský kongresman Matt Gaetz, podnět k jeho odvolání. A protože se žádný z více než dvou set demokratických kongresmanů neodhodlal McCarthymu gesto vrátit a hlasovat pro jeho setrvání, trumpovci slavili.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit