Ke Spartě West Ham? Křetínský chce podíl v londýnském klubu

Český miliardář Daniel Křetínský, majitel skupiny EPH a fotbalové Sparty, zvažuje vstup do fotbalového West Ham United, tradičního klubu anglické Premier League

Ke Spartě West Ham? Křetínský chce podíl v londýnském klubu
Daniel Křetínský | foto Profimedia.cz

Podle britských médií Křetínský jedná v aktuálně čtvrtém týmu prestižní Premier League o nákupu podílu ve výši 27 procent. Jeho nabídka by podle odhadů ohodnocovala celý klub na zhruba 600 milionů liber, tedy více než 18 miliard korun.

Klub je aktuálně velmi populární i v Česku, neboť jeho dres oblékají hned tři čeští reprezentanti – Tomáš Souček, Vladimír Coufal a Alex Král.

Uznávaný sportovní web Theathletic.com píše, že 46letý investiční střelec, který je díky svému nevyzpytatelnému investičnímu stylu v Británii přezdívaný jako „česká sfinga“, může klub brzy dokonce zcela ovládnout. Pokud k transakci skutečně dojde, bude to znamenat konec takzvané „GSB“ éry West Hamu. Písmena odkazují na většinové vlastníky, britské obchodníky Davida Golda a Davida Sullivana a místopředsedkyni představenstva Karren Brady. Trojice ovládá klub od roku 2010 a v posledních dvou letech zažívají mimořádně úspěšné období.

Web Athletic zároveň připomíná, že majitelé obdrželi nabídku na prodej už před několika měsíci, a to od investiční společnosti PAI Capital, kontrolované britsko-ázerbájdžánským podnikatelem Nasibem Pirijevem. Jejich plánem bylo koupit celý klub a poté znovu projednat jeho dlouhodobý pronájem na londýnském stadionu, aby získali plnou kontrolu nad víceúčelovým areálem, který byl postaven pro olympijské hry v roce 2012.

Majitelé nabídku od PAI Capital odmítli s tím, že klub značně podhodnocovala. Křetínského návrh je údajně výrazně štědřejší.

Britská média zároveň spekulují, že akvizice dává Křetínskému velký smysl i kvůli jeho dalším byznysovým aktivitám v západní Evropě. Kromě tradiční energetiky v současnosti investuje také do retailu a aktuálně společně s Patrikem Tkáčem navyšuje svůj podíl v britské poště Royal Mail. Kromě toho není žádným fotbalovým zelenáčem. Od roku 2004 je společně s J&T spolumajitelem a šéfem pražského tradičního fotbalového klubu AC Sparta Praha.