Když voliče lapají, absurdity slibují

Předvolební programy politických stran jsou plné bizarních slibů. Mají jedno společné: většinou zůstanou jen na papíře stranických volebních novin

Když voliče lapají, absurdity slibují
ilustrační foto | Profimedia.cz

Je to vlastně taková hra. Politické strany před volbami do Poslanecké sněmovny vypracují a zveřejní obsáhlé programové dokumenty, v nichž předstírají, že znají řešení na všechny problémy světa. Voliči pak předstírají, že se podle těchto ideových tezí opravdu rozhodují, jaký lístek nakonec vhodí do volební urny.

Ve skutečnosti je čtení stokrát omletých slibů o nápravě mnoho let ignorovaných problémů až depresivně ubíjející. Těžko by se našel masochista, který by dobrovolně absolvoval toto martyrium u programů všech devíti politických stran a koalic, které mají letos alespoň teoretickou šanci obsadit větší či menší počet poslaneckých křesel.

Přesto se i při listování desítkami, či (v případě Pirátů a Starostů) dokonce stovkami stran frází a floskulí může čtenář pobavit. V každém programu se najdou i vyloženě komické věty nebo celé odstavce. Rozveselení potenciálního voliče jistě nebylo jejich účelem, některé jsou ale natolik bizarní, že stojí za to na ně upozornit.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit