Když víte víc než ostatní

Akciové obchody vynesly loni firemním insiderům neuvěřitelných 23 procent. Je to nefér – ale možná nejméně nefér, jak lze rozumně zařídit

Když víte víc než ostatní
ilustrační foto | Profimedia.cz

Krocani musí být skvělá investice a také vášeň; Rich Schmidt by mohl povídat. Bývalý špičkový manažer v elektroautomobilce Tesla přišel v roce 2019 do neméně revoluční firmy Lordstown Motors, jež se specializuje na výrobu elektrických náklaďáků. Všechno šlo prima; Schmidt byl prezidentem, firma ze státu Ohio vydávala na cestě komplikovaným výzkumem optimistické zvuky a na burze se držela nad dvaceti dolary za akcii. Začátkem letošního roku vylezla i nad dolarů třicet.

V tu chvíli se Schmidt sebral a prodal 39 procent svých akcií za 4,6 milionu dolarů. Proč? Protože nutně potřeboval peníze na rozšíření jiného svého projektu, krocaní farmy v Tennessee. Je to jasné, ne? Co uděláte, když vedete špičkovou technologickou firmu na pražském předměstí a máte ambici být zhruba Edisonem? Koupíte slepičárnu u Mikulova.

Schmidt nebyl sám. Kromě něho podobně učinili další čtyři členové nejužšího vedení Lordstownu; celkem tak během prvních tří únorových dnů utržili na osm milionů dolarů. Pokud je známo, žádnou nákladnou zálibu v drůbeži neměli.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit