Když trenér vidí hráče s přesností počítače

Díky technologii od SAP mají kouči v NHL v reálném čase neskutečné množství údajů o svých hráčích

Když trenér vidí hráče s přesností počítače
Sledovací technologie (senzory jsou v puku, spoustu jich na sobě mají všichni hráči i rozhodčí a po stadionu jsou rozmístěny desítky kamer a snímačů) zaznamenává v každém okamžiku každý pohyb všech aktérů. | Profimedia.cz

Běží polovina deváté minuty první třetiny. Téměř sedmnáct tisíc diváků v zaplněné pražské O2 areně žene dopředu „domácí“ San Jose Sharks, kteří ovšem v úvodním duelu nové sezony NHL prohrávají s Nashville Predators 0:1. Najednou puk propadne na levou stranu brankoviště Predators, nejrychleji se k němu dostane Tomáš Hertl a perfektně ho zvedne do vinglu, brankář je bezmocný a Hertl se může s celou bouřící arénou radovat. Trenér Sharks David Quinn má očividně radost, ale překvapený moc není. Ví, že právě v tomto prostoru a v těchto situacích je Hertl z jeho týmu nejlepší. A na rozdíl od minulých trenérských generací by ho kvůli tomu ani nemusel sledovat den co den na tréninku, stačí nahlédnout do aplikace SAP-NHL Coaching Insights.

„Stejně jako v byznysu i ve sportu dnes platí, že je skrz naskrz protkán technologiemi. A ten, kdo dokáže tato data sbírat, zpracovat a podle nich se rozhodovat, získává velkou výhodu. NHL využívá řadu řešení SAP, která jí pomáhají inovovat, a najít tak novou přidanou hodnotu pro týmy i fanoušky jednoho z celosvětově nejoblíbenějších sportů, který má širokou základnu i u nás v Česku,“ říká Hana Součková, generální ředitelka SAP ČR.

Působí to snad trochu přetechnizovaně a leckdo by mohl namítnout, že to hře ubírá jisté kouzlo a punc umění, ale faktem je, že data – obrovské množství dat – pomáhají hráčům a trenérům se zlepšovat. Ve všem. Sledovací technologie (senzory jsou v puku, spoustu jich na sobě mají všichni hráči i rozhodčí a po stadionu jsou rozmístěny desítky kamer a snímačů) zaznamenává v každém okamžiku každý pohyb všech aktérů. Záplavu údajů (na jedno utkání připadá v průměru třicet gigabytů dat) z nesmírně rychlé hry zpracovává databáze SAP HANA Cloud a v reálném čase je dodává do aplikací používaných trenéry, hráči i fanoušky. To jsou ty tablety, na nichž asistenti hráčům či jeden druhému v průběhu zápasu cosi ukazují. Může to být skutečně cokoli, od „obyčejné“ brankářské statistiky přes rychlost bruslení a čas strávený na ledě po úspěšnost na bully (ovšem detailní – proti komu, ve kterém místě pro vhazování, za jaké situace) nebo schopnost prosadit se z konkrétního místa v útočné třetině. To všechno se zkoumá – a ovlivňuje rozhodování – ne v příštím zápase, ale hned teď. Jádrem systému je SAP Analytics Cloud, který data třídí, Coaching Insights App je vizualizuje a SAP HANA Cloud poskytuje výpočetní výkon a úložný prostor, který umožňuje, aby trenéři měli data k dispozici skutečně v reálném čase.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit