Když selfíčko nestačí

Počty očkovaných proti čínské chřipce v posledních dnech trhají rekordy, postupně se rozvolňují restriktivní opatření. Od pondělí je možné sníst jídlo a vypít pivo uvnitř restaurace nebo si jít zaplavat do bazénu. Byznys se pomalu rozjíždí a u většiny obyvatel nahrazují depresivní stavy alespoň mírné vlny optimismu.

Ten naopak musí docházet na ministerstvu financí. Doba, kdy na dně státní kasy budou cinkat poslední drobáky, se nezadržitelně blíží. O tom, že současná ministryně financí Alena Schillerová aktuální hrozby nezvládá, není pochyb. Navíc se blíží další hrozba, se kterou je třeba se vypořádat, a je zřejmé, že stát už v takto napjatém rozpočtu bude muset hledat další miliardy korun. Tentokrát na výplatu odškodného tisícům podnikatelů, kterým v rámci proticovidových opatření ze dne na den zavřel živnost. O tom, jak to bude s konkrétními náhradami škod a žalobami za minulý rok, musejí ještě rozhodnout soudy. Již nyní je ale zřejmé, že poškození podnikatelé mají docela velkou šanci u soudu uspět. Více informací najdete v hlavním tématu nového vydání týdeníku Hrot.

U ministerstva financí ještě zůstaneme. Resort vylepšoval v posledních letech rozpočet miliardami korun, které inkasoval na dividendách od státních nebo polostátních firem. Ještě v roce 2019 to bylo necelých 13,5 miliardy korun. Letos se může radovat maximálně ze zpráv o štědré dividendě ze společností ČEZ a ČEPS nebo z Čepra. Z dalších firem moc peněz nepřijde, naopak se teď ukazuje, jak neprozíravé bylo vysát firemní rezervy v dobrých časech. Vyprávět by mohli například na Letišti Praha nebo v Řízení letového provozu, které poslala pandemie do ztrát. Už teď jsme v Hrotu zvědaví, jak další miliardový výpadek v rozpočtu paní ministryně vyřeší. Zvýšení frekvence zveřejňování selfíček na to asi stačit nebude.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit