Když půl je více než celý

Těžba bitcoinů zpomaluje. Co udělá omezení růstu nabídky s cenou kryptoměny?

Když půl je více než celý
Shutterstock.com

Padesát tisíc dolarů. Sto tisíc dolarů. Fanoušci bitcoinu předvídají v letošním roce ceny na hodnotách, které byly ještě nedávno obtížně představitelné. Zatímco v jiných letech to bylo jen pouhé přání, rok 2020 je výjimečný událostí, která nastala zatím pouze dvakrát. Halvingem, tedy půlením. Hlavní důvody k optimismu jsou dva.

Půlení odměn těžařům je jeden ze základních mechanismů bitcoinu, který má zajistit, aby síť fungovala a postupně směřovala k omezenému množství celkových 21 milionů digitálních mincí. Halving je často chybně chápán jako snížení nabídky bitcoinů, přičemž ve skutečnosti je to snížení růstu nabídky.

Místo 1800 BTC bude každý den vytvořeno jen 900, což představuje zhruba roční zvyšování nabídky o 1,8 procenta. Jen pro srovnání, u amerického dolaru se podařilo zvýšit peněžní zásobu o méně než dvě procenta pouze v letech 1993 a 1994. V České republice se to nestalo ani jednou, nejméně peněžní zásoba rostla v roce 2010 o 3,3 procenta a v průměru ročně roste o necelých osm procent.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit