Když oranžová rudne

Sociální demokraté začali otáčet kormidlem ještě více doleva. Směrem k politickému radikalismu

Těch střípků se sešlo v poslední době několik. O čem je řeč, asi nejlépe ilustruje ministryně práce Jana Maláčová. Na předvolební fotce shlíží z jakéhosi trůnu a v pozadí její přísný výraz podtrhuje černá koženka s knoflíky. Oranžoví se jednoznačně začali radikalizovat. Jejich oddíl se nezastaví před vyšším zdaněním bohatých nebo pokutami pro ty, kdo mají dlouhodobě neobsazený byt.

Kdyby šlo o nějaký komentář z Pirátského fóra, premiér Andrej Babiš by byl první, kdo by před touhle budoucností varoval. Ale pokud ji razí jeho (možná i budoucí) koaliční partner, je zticha. Sociální demokraty potřebuje ve sněmovně. A oni zase vědí, že jim jde o všechno. Strana má dluhy, hrozí jí, že se nedostane do sněmovny a bude muset prodávat zbylý majetek. Je jako zvíře v pasti, které se rozhodlo ukousat si nohu, aby se dostalo ven.

Není proto divu, že ČSSD začíná poněkud vychylovat. Zapomněla, že pět týdnů dovolené už jednou slibovala a slibuje je voličům znovu. Zapomněla, jak nesmyslná je sektorová daň a prosazuje ji pro banky znovu. V Praze postavila jako jedničku Janu Maláčovou, která v hlavním městě opravdu nemá potenciál najít své voliče. Dvojkou se má stát Matěj Stropnický, i k tomuto tahu je potřeba pogratulovat.

Opravdovým skvostem je ale v tomhle smyslu nápad zavést pokuty za dlouhodobě neobsazené byty. Je to v překladu útok na podstatu soukromého vlastnictví ne nepodobný komunistickým praktikám. Jestli se ČSSD chytila fenoménu nedostatku bytů a chce ho řešit, vybrala si to nejhorší řešení, které mohla. Zřejmě jí ale jiné nezbylo. Za těch patnáct let, kdy měla v různých vládách příležitost vést zemi, už zřejmě všechny vyzkoušela.

Co ČSSD v současné době předvádí, připomíná blahé paměti US-DEU, která v předsmrtné křeči propadla ultraliberalizaci. Její tehdejší šéf Pavel Němec chodil po Letenské pláni a sliboval mladým legalizaci konopí, strana se jala zastávat sprejerů a říkala o sobě, že je stranou protestu. Následných 0,3 procenta voličů by mělo být pro ČSSD mementem, že by se měla vrátit aspoň tam, kde byla ještě před pár lety.