Když Maďar, tak bez roušky

Kilometrové fronty sanitek čekajících hodiny na příjem, přeplněné špitály a mrazáky plné mrtvol před nemocnicemi. Tak měl podle některých odborníků vypadat vrchol pandemie čínské chřipky v Česku. Jejich černé předpovědi se nenaplnily. V některých případech to bylo spíš věštění pro kočku. Naštěstí.

Za měsíc to budou dva roky, co udeřila covidová pandemie. Pandemie, během které šířili nepravdy nejen dezinformátoři, mnoho omylů a chybných predikcí zveřejňovali i skuteční odborníci. A že jich bylo. Třeba respektovaný epidemiolog Rastislav Maďar, někdejší člen Mezioborové skupiny pro epidemické situace, na konci ledna 2020 odrazoval od nákupu roušek. „K tomu aktuálně není důvod a nejspíš ani nikdy nebude. Stále platí to, že je pro nás daleko větší riziko klasická chřipka,“ tvrdil. Nebyl sám, u koho lze na základě dnešních zkušeností s covidem konstatovat, že tvrdil blbosti. Maďarovi i mnoha jeho dalším kolegům se věnujeme v novém Hrotu v tématu Pandemie plná omylů. Za tu připomínku asi nebudou moc rádi. 

Solární energetika má v Česku kvůli průšvihům z roku 2010 mezi obyvateli pověst špinavého oboru plného podvodů a dojení státní kasy. Už dávno to ale neplatí. A už vůbec ne o podnikateli Zdeňku Sobotkovi. Na solární energetiku vsadil před jedenácti lety a dnes se mu jeho rozhodnutí vyplácí. Aktivní je především v zahraničí, hlavně v Chile, kde patří k největším hráčům v oboru. Solární parky staví nejen pro svoji firmu, ale i pro velké světové banky a fondy, třeba americký BlackRock. Teď se chce Sobotka pustit i do větru a vodíku. 

V těžké covidové době potěší každý pozitivní příběh, a tak tu k Sobotkovi máme další. Tentokrát se týká výroby lyží. Někdejší spolumajitel gumárenské skupiny ČGS Tomáš Němec v roce 2017 ovládl tradičního českého producenta lyží Sporten, o rok později přikoupil slavnou značku Kästle. Nově vzniklá skupina bez ohledu na pandemii jen stěží stíhá uspokojit poptávku po lyžích, na kterých brázdí sjezdovky a běžecké stopy profíci i amatéři. Kvůli tomu chystá velké rozšíření výroby. K tomu výrazně stoupá pravděpodobnost, že po mnoha letech zase někdo vyhraje zimní olympiádu na lyžích vyrobených v Česku. Příběh to bude takřka pohádkový. 

Svět ale není jen samý pohádkový příběh. Své by mohla vyprávět Zdeňka Kocourková Dvořáková. I když na začátku to pohádkově vypadalo. Svým známým malovala do dětských pokojíčků Krtečky, víly Amálky a další večerníčkové postavičky. Většinou zadarmo. Jenže ji někdo naprášil a teď jí u soudu hrozí až pět let za katrem. 

V novém Hrotu najdete i další nové informace a texty, třeba o tom, že dva čeští bratři dostanou zpět bitcoiny, které jim před lety ukradli hackeři. Jejich hodnota mezitím vzrostla třicetinásobně. Nebo o tom, kde se vlastně vzala ta zlá inflace. Příjemné čtení.