Když Češi kupují americkou legendu. Akcie Zbrojovky rostou

Nestává se často, aby česká firma ovládla americkou, jejíž historie navíc sahá až k roku 1850. Přesně takový počin se ale povedl České zbrojovce, která za téměř pět miliard korun ovládne americkou legendu Colt. 

Když Češi kupují americkou legendu. Akcie Zbrojovky rostou
Výroba zbraní v Colt’s Manufacturing Company, ilustrační foto | Profimedia.cz

O zatím nejvýznamnější české investici v zahraničí v letošním roce není pochyb. Česká zbrojovka Group (CZG) získá 100 procent akcií ve firmě Colt Holding Company, mateřské společnosti amerického výrobce zbraní Colt’s Manufacturing Company a také jeho kanadské dceřiné společnosti Colt Canada Corporation.

Společnost, kterou většinově ovládá český miliardář René Holeček, za amerického konkurenta zaplatí 220 milionů dolarů v hotovosti (cca 4,7 miliardy korun). Dohoda také obsahuje platbu ve formě akcií CZG, přesně jde o 1 098 620 akcií, dalších 1,1 milionu akcií může prodávající strana získat za předpokladu, že EBITDA společnosti dosáhne v letech 2021–2023 předem stanovené hodnoty. 

Na noční oznámení v pátek ráno reagovaly akcie firmy, která se od konce roku obchoduje na pražská burze, solidním růstem kolem pěti procent. Během dneška pak cena akcie růst korigovala na úrovni kolem 370 korun za kus.

„Toto spojení je strategickým krokem pro obě společnosti. Akvizice společnosti Colt, ikonické značky a etalonu na trhu ozbrojených složek i na civilním trhu v celosvětovém měřítku, přesně zapadá do naší strategie stát se lídrem v odvětví výroby střelných zbraní a klíčovým partnerem pro ozbrojené složky,“ uvedl prezident a spolumajitel Česká zbrojovka Group Lubomír Kovařík. Společně skupina dosáhne příjmů přesahujících 500 milionů dolarů, v přepočtu 10,5 miliardy, a bude tak jedním z největších výrobců ručních střelných zbraní na světě. 

Doteď celá skupina CZG utržila ročně přes šest miliard korun. Spojením s americkým výrobcem se tedy skupina prakticky zdvojnásobí. 

Akvizice bude podle prohlášení firmy financována ze stávajících hotovostních zdrojů včetně prostředků z nedávného prodeje akcií na burze a také plánované emise dluhopisů. Obchod ještě musí schválit regulátoři a jeho dokončení se očekává v polovině roku 2021. 

 

Na základě tohoto strategického kroku získá CZG další významné výrobní kapacity ve Spojených státech amerických a v Kanadě a rozšíří svou celosvětovou zákaznickou síť. Colt je dlouhodobým dodavatelem americké armády (spolupráce se datuje víc než 175 let zpátky) a prostřednictvím své kanadské dceřiné společnosti taktéž výhradním dodavatelem malých zbraní vojenským složkám v Kanadě.

Už dnes tvoří prodej zbraní v USA bezmála 70 procent z celkových tržeb České zbrojovky. Letos skupina plánovala spustit výrobu v novém americkém závodě ve městě Little Rock v americkém Arkansasu. Nová fabrika za 70 milionů dolarů a s 300 zaměstnanci však nakonec přijde na řadu o něco později. Podle vedení CZG se teď skupina chce zaměřit na integraci společnosti Colt, a proto předpokládá odložení výstavby závodu v Little Rocku o tři až pět let. Nový americký závod stejně jako akvizice Coltu mají české zbrojařské skupině otevřít dveře k tamním ozbrojeným složkám. Dosud totiž americké tržby Zbrojovky táhne spíše civilní sektor. 

„Americký zákon říká, že kdo chce dodávat federálním ozbrojeným složkám, musí mít určitý podíl výroby na území USA. Od letošního roku se tento poměr zvýšil podle výnosu prezidenta Trumpa na 75 procent. Z mého naprosto pragmatického pohledu je to správně a mělo by to být inspirací i pro další země včetně Česka. Chcete dodávat místním složkám, tak zde vyrábějte, plaťte daně a zaměstnávejte lidi,“ vysvětloval Kovařík americkou expanzi v zářijovém rozhovoru pro Hrot.