Kdy dohoří poslední uhlí

Většina uhelných elektráren skončí do roku 2033 tak jako tak. Otázkou je, co provést s moderními bloky v Ledvicích a Kladně.

Kdy dohoří poslední uhlí
Většina uhelných elektráren bude do 15 let beznadějně zastaralá. Neplatí to pro nový blok v Ledvicích, který v roce 2035 bude v polovině své životnosti. | Shutterstock.com

Rozhodnutí o konci uhelných elektráren mohlo padnout již v minulém týdnu, ale nakonec členové vládní uhelné komise zvolnili tempo. Doporučení vydají až na příštím zasedání v polovině listopadu. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček potvrdil, že ve hře jsou tři scénáře. Nejrychlejší z nich počítá s koncem spalování uhlí v roce 2033, nejpomalejší o deset let později. 

Zatím největší šanci má zlatá střední cesta, tedy konec doby uhelné k roku 2038. Mimochodem, ke stejnému datu skoncují s uhlím v Německu. Prostřední scénář podle dostupných zdrojů favorizují ministři Karel Havlíček a Richard Brabec, kteří komisi společně předsedají. Dotčené energetické společností prozatím zvolily vyčkávací taktiku. 

Co nejdřívější datum požadují dva zástupci ekologických organizací v uhelné komisi – Jan Rovenský z Greenpeace ČR a Jiří Koželouh z Hnutí Duha. „Zásadní problém předložených scénářů je v tom, že žádný z nich nepočítá s aktivním zavíráním uhelných elektráren před rokem 2029,“ říká Koželouh a dodává, že jako první by měly skončit elektrárny s nejnižší účinností – tedy Počerady a Mělník III. 

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit