Kdopak to fňuká

Sotva se objevily první výsledky krajských voleb, prezident Miloš Zeman i premiér Andrej Babiš začali obviňovat ostatní. Tak trochu jako europoslanec Vondra po prohře Slavie s dánským Midtjyllandem.

Všichni se údajně spojili proti legitimnímu hegemonovi a zvítězí nefér způsobem. Jenže v případě krajských voleb je to přesně naopak. Problém je v hnutí ANO, ne v ostatních, kteří ignorují jeho výhry v krajích a staví koalice bez něj.

Premiér má sice důvod k radosti, protože v krajích získal větší podporu než v minulých volbách, hůře už ji ale bude přetavovat ve vítězství. Vyhořeli totiž jeho tradiční koaliční partneři a bez nich je ANO nahrané. Představte si to. Jste bývalý agent StB, vybudujete agroholding, kde všechno padá a roste s vámi, jako velké finále k tomu postavíte politickou divizi, a teď se vám do toho připlete demokracie.

Z toho pohledu je Babišovo naštvání pochopitelné. Ale vyčítat koaličním partnerům, že neumí nic než „program Antibabiš“ a chtějí vás vyšachovat z politiky, je dost dětinské. Nejsou to totiž starostové, lidovci a další, kdo potřebují Babiše, je to Babiš – vítěz voleb, který potřebuje koaliční partnery. To on potřebuje je, ne oni jeho. A vzhledem k tomu, že má ANO docela promakané průzkumy, není to pro premiéra novinka.

Co Babiš udělal pro to, aby nějaké nové koaliční partnery získal? Vůbec nic. Je to on, kdo na ně útočí. Přitom už od sněmovních voleb je jasné, že cesta ANO k opozici existuje. Jenže je velmi nepříjemná. Chce to vyřešit střet zájmů, členství v StB a další pro Babiše bytostně citlivé věci, které v souhrnu znamenají, že by nemohl být předsedou a premiérem. Místo aby Babiš problémy řešil, a udělal tak ANO volitelným pro nové skupiny lidí, zavřel oči a trvá tvrdohlavě na svém. Celou dobu spoléhá na komunisty, ČSSD, případně SPD, tedy partaje, kterým jeho potíže nevadí nebo jim vadí jenom někdy. 

Vzhledem k tomu, že se se stejnými partajemi přetahuje o stejnou skupinu voličů, je to nepromyšlený krok. Protože proč byste měli volit KSČM, když nejúspěšnější produkt téhle strany šéfuje hnutí ANO? Nehledě na to, že komunisté a sociální demokraté odchod voličů k Babišovi svou zoufalostí dost usnadňují.

Myslet si, že když opozici seřvu, ona se lekne a houfně přejde na mou stranu, je sice roky pěstěné typické Babišovo chování, v životě to ale přece jen funguje jinak než v holdingu. Pokud chce mít premiér pro své hutí v krajích partnery, měl pro to něco udělat sám. Druhou věcí je, že všechny ty duhové koalice mají v DNA vlastní zkázu a v krajích nemusejí dovládnout do konce. To je ale jiný příběh. Příběh, kteří píši ti, kdo mají kamarády, Andreji.