Kdo zvedne prapor? Příznivci rozvolňování představují široký elektorát

Boj za rychlé rozvolnění opatření proti pandemii vedou pouze okrajová uskupení. Opozice opatrně říká „ne“, a dokonce ani SPD se zatím neinspirovala svými sesterskými formacemi.

Kdo zvedne prapor? Příznivci rozvolňování představují široký elektorát
Na rozvolňování ve školách se shoduje mnoho nespokojenců s vládními opatřeními. To pak otevře stavidla dalším oblastem. | Tomáš Novák týdeník HROT

Zkuste si udělat průzkum mezi svými přáteli nebo v širším záběru mezi známými. Takovou malou anketu o tom, jak vnímají bezmála roční soužení s covidem19. Ale nejdřív sami popřemýšlejte, co byste svým známým říkali, kdyby se vás na to samé zeptali oni. Zřejmě byste na úvod řekli, že už toho bylo dost a že je potřeba vrátit se k normálnímu životu. Většina by přidala výtku většině, že tu situaci nezvládá prakticky žádná z vlád. Nicméně ta česká patří z hlediska chaosu a nekoncepčnosti na smutnou špici. Uvědomělí by ocenili lidi v první linii.

Argumenty na vodě

Jenže to by bylo asi tak všechno, na čem byste se shodli. A to ještě není úplně jasné, protože přibývá fatalistů tvrdících, že návrat k normálu není možný, že je to trest za rozmařilost a konzumnost. I další myšlenky by se velice pravděpodobně ubíraly mnoha různými, často protichůdnými směry. Dílem proto, že se tu sváří racionalita s emocemi. Možná i kvůli sympatiím k tomu či onomu politikovi, politické straně nebo hodnotovému směru.

Výsledkem té sondy by ale takřka jistě bylo zjištění, že mezi vašimi známými jsou zapřisáhlí rouškaři i stejně nekompromisní antirouškaři, militantní zastánci i odpůrci očkování. A ovšem, také lidé zmatení, nejistí, váhající. Hlubší sondou byste také zjistili, že mezi těmi pozicemi nejsou až tak velké rozdíly a že argumenty obou stran barikády stojí dost na vodě. Pokud už mezi názory lidí zeje hluboká propast, je obvykle na vině osobní prožitek spojený se ztrátou nebo vážným onemocněním někoho blízkého, bankrotem celoživotně piplané firmy nebo třeba rozpadem dlouholetého vztahu. Tedy silná emoce.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit