Vypukne další očkovací šílenství? Moderna finišuje hned tři nové vakcíny

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Konec pandemie covidu-19 se negativně projevil v příjmech velkých farmaceutických firem. Ty, které vyvinuly celosvětově podávaná očkování proti koronaviru, nyní hledají cesty, jak posílit svůj byznys. Moderna oznámila, že do poslední fáze studií přecházejí hned tři nové vakcíny.

Celý článek
0

Do Legolandu už jen na podzim a v dešti? Vlastník se rozhodl zavést dynamické ceny

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Zábavní parky a jiné atrakce majitele Legolandu – firmy Merlin Entertainments – stále netáhnou tolik lidí jako před covidem. Naplnit poloprázdné kasy zábavního impéria má zavedení dynamických cen.

Celý článek
0

Rána pro ukrajinskou ekonomiku. Evropa omezí dovoz drůbeže, vajec a cukru

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Evropští zemědělci dlouhodobě kritizují Brusel, že nedokáže ochránit zemědělský trh před lacinou konkurencí z Ukrajiny. Členské země EU se dohodly na kompromisu, který by měl zavést kvóty na drůbež, vejce, cukr, oves, kukuřici nebo med.

Celý článek
0
Vybrané články
z týdeníku The Economist

Kdo se bojí TikToku? V čem spočívá nebezpečnost sítě, na které miliarda lidí tancuje a falešně zpívá

Kdo se bojí TikToku? V čem spočívá nebezpečnost sítě, na které miliarda lidí tancuje a falešně zpívá
ilustrační foto | Nattakorn_Maneerat / Shutterstock.com

TikTok sám sebe kdysi označil za „poslední slunečný kout internetu“. Od svého spuštění před pěti lety přinesla tato sociální síť „hřejivé pohlazení“ miliardě uživatelů a ledovou sprchu zavedeným konkurentům ze Silicon Valley. Její vzestup s hlasitým třeskem otevřel část technologického sektoru, která se zdála být vůči konkurenčnímu boji imunní.

Ale vedle armády uživatelů a inzerentů, kterým veselá aplikace dělá radost, se najde i mnoho takových, kteří vidí její odvrácenou stranu. Její vlastník, společnost ByteDance, sídlí v Číně, jejíž vláda se ve velkém věnuje šmírování a propagandě – což je pro mediální aplikaci dost znepokojivé. A s tím, jak vliv TikToku roste a v Americe se blíží volby, zvedá se v Kongresu v obou stranách bouře nevole vůči jeho potenciální roli „trojského koně“.

Nadšení pro TikTok je namístě – a stejně tak jsou namístě obavy. Čínská aplikace zcela změnila soutěžní prostředí v sociálních médiích. Zároveň však bez jakékoli regulace představuje bezpečnostní hrozbu pro všechny nepřátele Komunistické strany Číny. Hledání možností, jak by TikTok mohl na Západě bezpečně fungovat, se stane zkouškou, zda je možné zachovat fungování globálního byznysu a globálního internetu i při zhoršení americko-čínských vztahů.

Za jednoduchým uživatelským rozhraním TikToku se skrývá znepokojivě pokročilá umělá inteligence (AI). Její schopnost pochopit, co se lidem líbí, umožnila TikToku získat první miliardu uživatelů za poloviční čas než Facebooku. V Americe stráví průměrný uživatel na TikToku o padesát procent času déle než typický uživatel na Instagramu. Tržby TikToku by letos měly dosáhnout dvanácti miliard dolarů, a v roce 2024 dokonce 23 miliard, čímž by se dotáhl na YouTube. Na aplikaci se hrnou mladí tvůrci – a také někteří staří. Minulý týden si účet na TikToku zřídil i The Economist (žádné tanečky, slibujeme).

Kdopak tu opisuje

Dopad na konkurenční služby byl dramatický. V roce 2020 zažalovaly americké antimonopolní orgány Facebook, dnes známý jako Meta, kvůli údajně dominantnímu postavení v sociálních médiích. Dnes tyto obavy působí podivně – na Metu těžce dolehl propad cen akcií technologických titulů, firma se snaží upravit své produkty a napodobit TikTok. Amerika často obviňuje Čínu z kopírování jejích nápadů. Tentokrát je to obráceně.

Obavy z čínských vlastníků TikToku nejsou nic nového. Donald Trump se ke konci svého prezidentství neúspěšně pokusil přimět ByteDance prodat americkou část byznysu TikToku tamnímu vlastníkovi. Dnes má TikTok v Americe téměř dvojnásobek uživatelů než za Trumpa, úroveň americko-čínských vztahů se propadá do nových hloubek a situace spěje do kritické fáze.

Nejčastěji zmiňovaným rizikem je soukromí. Čínská vláda si nárokuje právo vyžádat si jakákoli data od každé firmy se sídlem na jejím území. Většinu uživatelů sice netrápí, že by čínští komunisté mohli analyzovat jejich taneční kroky, i když ti mohou v záplavě videí vyhledávat tváře a hlasy a přidávat je do bobtnající digitální databáze, kterou doma budují. Tyto obavy jsou pravděpodobně trochu přehnané. Většinu takových informací lze získat i zvenčí z uživatelských profilů a koupit online – zvlášť o Američanech, které jen minimálně chrání zákony o osobních údajích. Výhoda přístupu zevnitř by byla jen minimální.

Větší a nepříliš zmiňovaný problém je, že TikTok dává Číně možnost manipulovat s tím, co početné zahraniční publikum v aplikaci vidí. TikTok už není jen neškodná zábava, ale také významná informační platforma. Otevřete si aplikaci a mezi písničkami a zábavnými scénkami najdete záběry protestů proti rozhodnutí amerického Nejvyššího soudu nebo vztekajícího se Borise Johnsona. Čtvrtina amerických uživatelů říká, že TikTok považují za zdroj informací. V zemích se slabšími mainstreamovými médii dosahuje tento podíl až padesáti procent.

Proto jsou čínští vlastníci TikToku tak vážný problém. Čínská vláda aktivně zasahuje do domácích médií. Ostatně před čtyřmi lety nechala zavřít jinou oblíbenou aplikaci od ByteDance, protože komunistické vedení země vůbec nebavily podvratné vtipy, které na ní uživatelé sdíleli. Moderátoři obsahu na TikToku sedí mimo Čínu. Samotný algoritmus aplikace si však hýčkají v Pekingu. Stačí ho tu a tam maličko poupravit a budou se víc zobrazovat videa zpochybňující třeba čínský původ covidu-19 nebo ta, která vinu za válku na Ukrajině svádějí na NATO. A jelikož každý uživatel dostává silně personalizovaný feed, zásah zvenčí se jen těžko pozná.

Žádná paranoia

TikTok tvrdí, že k žádným takovým zásahům nedochází. Ale riziko, že firma podlehne zastrašování autoritářské vlády, která je posedlá manipulací médií, je značné. Každý, kdo by to považoval za paranoiu, by se měl podívat na čínský postup vůči Hongkongu. Bez nějaké nové bezpečnostní pojistky budou možná západní státy jednoho dne nuceny TikTok zakázat.

První krok, který tomu může zabránit, je ryze technického rázu. TikTok v současnosti pracuje s americkými regulátory na přesunu dat amerických uživatelů do správy americké firmy Oracle, kde by k nim měl v Číně sídlící personál TikToku jen omezený přístup. Porozumět černé skříňce programu řízeného umělou inteligencí je obtížné – znamená plejáda protrumpovských videí, že někdo v Pekingu tahá za nitky, nebo že si publikum jednoduše libuje v polarizujícím obsahu? Ale zveřejnění zdrojového kódu a umožnění průběžné kontroly změn v algoritmu by mohly nabídnout jisté záruky.

Obtížnější je posílit nezávislost TikToku. ByteDance musí zajít dál v odluce vedení TikToku od mateřské firmy. TikTok by se měl nakonec zodpovídat nezávislé správní radě, jejíž členové by nepocházeli z Číny (a ideálně by část z nich hovořila za širší zájmy než jen za rizikový kapitál). Firma by měla mít širší vlastnickou strukturu a rozdělení hlasovacích práv by mělo dát větší slovo cizincům, čehož lze dosáhnout například úpisem akcií mimo Čínu. Tak by se dalo dokázat, že je TikTok skutečně autonomní.

Čínu mohou všechny tyto nápady pobouřit. Nedávno zařadila algoritmy doporučující obsah na seznam utajovaných klíčových technologií, a může proto nesouhlasit s tím, že by měl být zdrojový kód TikToku volně přístupný. Zcela jistě nebude chtít cizincům přepustit byť jen část vlády nad společností. Musí však pochopit, že chce-li, aby její firmy globálně operovaly v citlivých sektorech, dokud ona sama zůstává autokracií a snaží se ovládat byznys, je nutné se trochu přizpůsobit. Pokud odmítne, je velmi pravděpodobné, že TikTok – a podobné čínské firmy – Západ zcela odřízne.

2022 The Economist Newspaper Limited
All rights reserved. Publikováno na základě licence s The Economist, přeloženo týdeníkem Hrot.
Originální článek v angličtině najdete na www.economist.com.