Kde se budou v Česku stavět velké solární a větrné parky?

Česko by brzy mělo udělat další krok pro rozvoj velkých solárních a větrných parků. Do dvou měsíců by měla být dokončena finální mapa takzvaných go-to zón, což jsou vytipovaná území, která jsou vhodná pro budování obnovitelných zdrojů.

Kde se budou v Česku stavět velké solární a větrné parky?
ilustrační foto | Shutterstock.com

„V každém kraji se najdou oblasti, kde budou go-to zóny definovány,“ uvedl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) na sedmém ročníku Solární konference, největší tuzemské události věnované fotovoltaice a akumulaci. Dodal, že mapa s go-to zónami by měla být dokončena do konce června.

Její příprava nebyla jednoduchá, porovnávaly se desítky mapových podkladů, aby se zohlednila například ochrana přírody, ale třeba i letové koridory nebo ochrana památek. Přípravy se zúčastnilo množství institucí a organizací včetně ministerstev životního prostředí nebo průmyslu.

Go-to zóny by měly pomoci dalšímu rozvoji obnovitelných zdrojů energie v Česku. Od podzimu 2021 mají domácnosti, obce a firmy enormní zájem především o fotovoltaické elektrárny. Rekordní poptávka ale naráží na mnoho problémů – jako je připojování nových instalací do sítě, administrativní překážky při jejich povolování nebo nedostatek akumulace energie –, které se v posledních deseti letech ignorovaly.

„Máme v Česku co dohánět, abychom dostali fotovoltaiku ke všem, kteří z ní mohou těžit. Aby byla přístupná lidem, firmám, průmyslu i veřejné správě. Musíme ale překonat nespočet bariér a překážek. Na naší konferenci jsme chtěli na klíčové překážky poukázat, zkusit nastolit řešení a dát návštěvníkům informace o tom, kterou cestou se česká solární energetika v příštím roce vydá,“ uvedl na letošním ročníku solární konference Jan Krčmář, výkonný ředitel Solární asociace.

„Ruská agrese vůči Ukrajině změnila pravidla hry – čelíme prudkému růstu cen energetických komodit, nestabilitě, strategické konkurenci a bezpečnostním hrozbám,“ uvedl ve videoposelství místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič. „Součástí širšího balíku opatření je i první solární strategie Evropské unie. Zavázali jsme se, že do roku 2025 bude nově nainstalováno víc než 320 gigawattů solárních instalací a v roce 2030 téměř 600 gigawattů,“ dodal Šefčovič.

Podle vicepremiéra a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) nyní Česko zažívá energetickou revoluci. „Je důležité si uvědomit, že celá problematika obnovitelných zdrojů není hrozbou, ale příležitostí. Lidé musí vědět, že se jim obnovitelné zdroje včetně fotovoltaiky vyplatí. Je proto dobře, že se v tomto směru mění v poslední době společenské vnímání,“ řekl Jurečka.

Jeho vládní kolega Petr Hladík konstatoval, že bez zvýšené výroby obnovitelné elektřiny nebude Česko dostatečně konkurenceschopné. „Nárůstu v řádu několika terawattů, který do roku 2030 potřebujeme, dosáhneme i díky nárůstu výkonu solárních elektráren,“ řekl Hladík. 

„Rozvoj OZE bude výrazně přispívat k posílení odolnosti a solární energetika bude v tom případě klíčová. Pro solární energii tak nastává období velkého rozvoje. Výhled na letošní rok předpokládá, že čísla budou opět rekordní,“ dodal Petr Třešňák, náměstek ministra průmyslu a obchodu.