Kde má Putin pravdu

Absurdní vystupování ruského prezidenta a jeho suity uvádí Západ v pokušení utvrdit se ve vlastních omylech.

Kde má Putin pravdu
ilustrace | Vojtěch Velický

Ukrajinci vysílají proti ruským letadlům bojové husy. Když chtěli zabít moskevského televizního moderátora Solovjova, vzali si s sebou spoustu drog ve flakoncích plus Hitlerovy fotky, aby se nikdo nespletl, oč jde. Volodymyr Zelenskyj je antisemita, protože nejhorší antisemité jsou sami Židé. Byli to Ukrajinci, kdo zavlekl do Ruska koronavirus a současně kdesi u Charkova vaří pod dohledem CIA chemické zbraně.

O Ukrajince ovšem ve válce nejde; jde o zastavení vlivu Západu obecně a USA zvlášť, nehledě na to, že žádná válka není. Kromě toho neexistují ani Ukrajinci, protože ti jsou prostě Rusové, byť svedení na scestí vládou banderovců. Buču a Irpiň si vyvraždili sami, pročež tam působící ruští vojáci dostali doma metál; naopak chlouba Putinova vojenského námořnictva Moskva se potopila z vlastní vůle kvůli vlnkám.

Konec pravidel

Kdo by to řekl. Překvapením není, že Rusové ve válce lžou, když tak činí i kdykoli jindy. Jde o styl lži, jejž stále častěji volí. Donedávna měli i lidé z první kremelské ligy sklon mluvit směrem na Západ s ambicí své posluchače přesvědčit. Arzenál, jejž za tím účelem využívali, je vlastní politikům na celém světě – účelový výběr faktů, polopravdy, překroucené statistiky, radikalizace výroků vybraných ke kritice, nátlak, demagogie, arogance, osobní útoky pod pás i čistá lež, pokud riziko okamžitého odhalení není příliš vysoké. Zatímco jejich dezinformační fabriky chrlily do světa nesmysly, oni sami se snažili působit jakžtakž důvěryhodně.

Bylo-li například třeba poslat do světa absurdní fámu o tom, že papež podpořil prezidentskou kandidaturu Donalda Trumpa, neslýchali jsme to z úst ministra zahraničí, nýbrž právě z internetových továren na lež. Právě tak vypadala i argumentace Kremlu o tom, proč brání Ukrajině ve vstupu do západních struktur: Severoatlantická aliance Moskvě slíbila, že Kyjev nepřijme; Krym je historicky ruský; Ukrajina je pro bezpečnost nezbytná. (Na všech těch argumentech je díl pravdy a rozumní lidé se o nich mohou přít.) Snažili se budit dojem, že hrají tvrdě, ale podle pravidel.

Tato fáze je za námi. Putin a jeho lidé dnes nefaulují za zády rozhodčího. Namísto toho říkají „jen si pískej, co chceš, počkej, příště trefím tebe“. Je jim jedno, jestli je svět má za masové vrahy a ještě masovější lháře. Spustí pandemonium válečných zločinů od Nan-ťingu přes Lidice po Katyň a Leningrad – a když to vyjde najevo, reakcí je vyznamenání pro vrahy.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit