Každý se může chovat jako čuně

Každý se může chovat jako čuně
ilustrační foto | Profimedia.cz

Válka je hnus, pokud ale vlastníte zbrojařskou firmu, díváte se na každý konflikt trochu jinou optikou. Kdy jindy vydělávat než v době, kdy někdo kvůli válce potřebuje neustálý přísun zbraní a střeliva. Od okamžiku, kdy Putinova verbež napadla Ukrajinu, roste celosvětově poptávka takřka po všem, z čeho se dá střílet.

Na této vlně se samozřejmě veze i většina českých zbrojařských firem, které již nyní předpovídají, že jim letos v meziročním srovnání vzrostou tržby ne o stovky milionů, ale spíš o miliardy korun. Pro českou ekonomiku je to jedna z mála dobrých zpráv, které válka na Ukrajině přinesla. V době, kdy se většina firem bojí budoucnosti, je tu alespoň jeden sektor, kterému se bude dařit zaměstnávat lidi a platit na daních více peněz do státní kasy. Navíc je pozitivní, že čeští zbrojaři dodávají té správné straně konfliktu, Ukrajině.

A tak je vlastně i jejich zásluhou, že jsou ukrajinští obránci schopni alespoň zatím odolávat ruskému agresorovi. Navíc je jasné, že nejde o „jednorázovou“ záležitost, všechny západní země, včetně Česka, připravují další velké investice do modernizace a posílení svých armád, takže to vypadá na velké zbrojní zakázky na dlouhá léta dopředu. Více najdete v hlavním tématu nového vydání týdeníku Hrot.

Spousta z nás přemýšlí, jak by se zachovala v případě, že by byla na místě Ukrajinců, tedy zda by šla stejně odvážně bránit svou zem, nebo by raději hledala možnosti, jak utéci co nejdál do bezpečí. Odpověď na tuto otázku by přinesla až realita. Všichni jsou si ale jisti, že by se určitě nechovali jako ruská verbež. Tak jednoduché by to ale nejspíš nebylo. Podle armádního psychiatra Jana Vevery je totiž násilí základním nástrojem války. „Pokud vzniknou příhodné podmínky, mnozí z nás se budou chovat stejně brutálně jako putinovci na Ukrajině,“ tvrdí uznávaný psychiatr.

V Brně je všechno, jen ne nuda. Aféra s turbostudenty a opsanými doktorskými pracemi na tamní Mendelově univerzitě v posledních dnech utěšeně bobtná. Její rozsah a závažná zjištění ministerské kontroly překvapily i odborníka, který na skandál upozornil. Inu, jak je vidět, v Brně se umí do všeho pustit po hlavě.

Nové vydání týdeníku Hrot nepřináší jen témata o válce a průšvizích v Brně. Najdete v něm samozřejmě i jiné texty a další informace. Tak třeba o tom, že náklady na pořízení bytu v Praze dosáhly už 150 tisíc korun za metr čtvereční. I proto developeři stavějí nájemní byty a projekty za Prahou. Nebo o tom, proč právě na KDU-ČSL závisí, jak moc špatně dopadne Česko při „greendealové“ transformaci. Příjemné čtení.