Kauza z éry Nerudové má první oběť. Děkan rezignoval

Kvůli aféře s udělováním doktorských titulů za nestandardních podmínek rezignoval děkan Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně Pavel Žufan. Na jeho roli v kauze dlouho poukazovala prezidentská kandidátka a někdejší rektorka školy Danuše Nerudová. 

Kauza z éry Nerudové má první oběť. Děkan rezignoval
Mendelova univerzita, ilustrační foto | foto Profimedia.cz

Podle tiskové zprávy univerzity ke kroku děkana vedla snaha o uvolnění prostoru pro dořešení situace s Národním akreditačním úřadem pro vysoké školství, který chce škole odebrat institucionální akreditaci pro ekonomické obory. 

„Důvodem rezignace je zodpovědnost mě jako děkana za pochybení v minulém období týkající se uskutečňování doktorských studijních programů na fakultě,“ uvedl Žufan v rezignačním dopisu. Dalším důvodem je podle tiskového sdělení snaha zamezit eskalaci diskusí na univerzitě a v mediálním prostoru.

Kontrola akreditačního úřadu na fakultě odhalila rozsáhlé plagiátorství ve studentských a vědeckých pracích a také udělování takzvaných rychlotitulů. Celá záležitost má i mezinárodní přesah, jelikož fakulta využívala služeb kontroverzní agentury na nábor zahraničních studentů.

Na univerzitě je měl čekat studentský ráj na zemi – snadné studium a doktorát za kratší dobu. Studenti platili „dohazovací“ agentuře několik set tisíc korun, do školy však za celé studium přišli jen párkrát.

Bývalá rektorka univerzity Danuše Nerudová uvedla, že ona sama jednala v minulosti podle předpisů a svědomí má čisté. „Postupovala jsem přesně tak, jak jsem měla a jak mi to zákon umožňoval,“ sdělila ekonomka s tím, že veškerá zodpovědnost podle ní připadala právě na děkana proviněné fakulty.

Vážnost celé situace si uvědomuje. „Je to samozřejmě zásadní problém. Iniciovala jsem na radě pro vnitřní hodnocení kontrolu, vyzvala jsem děkana fakulty, aby dal zprávu a vyjádřil se ke skutečnostem,“ řekla Nerudová již dříve ve vysílání CNN Prima News.

Pavel Žufan

Na skandál s rychlotituly v Česku jako první upozornil historik Petr Kreuz. Danuši Nerudovou i děkana Žufana kritizoval, že na podezření nereagovali dostatečně rychle.

Na škole proběhla i hloubková kontrola. Ta měla zjistit, zda problémy s kvalitou nemají i další fakulty univerzity. Závěry inspektorů však akreditační úřad projedná až po prvním kole prezidentských voleb, v němž je mezi favority i profesorka Nerudová.