Komárkův životní jackpot. Bude provozovat loterii v Británii

Podřídil tomu všechno a uspěl. Český miliardář Karel Komárek bude deset let provozovat prestižní britskou Národní loterii. Pro byznysmena je to životní úspěch. 

Komárkův životní jackpot. Bude provozovat loterii v Británii
Karel Komárek patří k nejbohatším českým byznysmenům, časopis Forbes ocenil jeho majetek na 71 miliard korun. | foto KKCG (publikováno se svolením)

Krásnější dárek si Karel Komárek ke svým třiapadesátinám nemohl přát. Ostatně sám to radostně poznamenal na svém linkedinovém účtu. Přesně v den jeho narozenin vyhlásila Britská komise pro hazardní hry dlouhoočekávaného vítěze tendru na licenci tamní Národní loterie, jedné z největších svého druhu na světě.

Komárek, vládce skupiny KKCG, který svou skupina Sazka i pro účely tendru v Británii před časem přejmenoval na Allwyn Entertainment, zvítězil opravdu v těžkotonážním souboji. Z teplého místečka totiž vytlačil současného provozovatele, britský Camelot, který loterii provozuje od roku 1994 a který se o provozování loterie na další období také ucházel. Současná licence mu vyprší na začátku roku 2024. 

Kromě něho ale Komárek porazil další silné protivníky. O britskou číselnou hru se podle dřívějších informací ucházela také italská společnost Sisal, kterou na konci loňského roku prodal bohatý londýnský investiční fond CVC irskému hernímu gigantovi Flutter. Zbylým hráčem do kvarteta byl pak údajně provozovatel britské Health Lottery, společnost Northern & Shell. Největší indický provozovatel loterií Sugal & Damani z tendru nakonec odstoupil. „Allwyn se zavázal investovat do loterie a očekává se, že přinese růst a inovace napříč produkty a kanály,“ vysvětluje mimo jiné v prohlášení komise své rozhodnutí. 

Vládce Sazky a těžební MND ale na Británii vsadil opravdu všechno a od začátku patřil mezi favority. A to přesto, že mediálně na ostrovech čelil poměrně velké negativní kampani ze strany některých médií, které ho vykreslovaly jako nečitelného oligarchu z východu. 

V posledních dvou letech ale investoval miliony liber na maximální infiltraci do tamních vlivových sfér.  Změnil značku loterijní skupiny, do svých služeb nalákal věhlasná jména, jako jsou olympionik sir Keith Mills, někdejší generální ředitel obchodů Sainsbury’s Justin King či zakladatel Lastminute.com Brent Hoberman. Už dva roky v Londýně živí firmu s více než padesáti zaměstnanci a s kancelářemi na prestižní adrese v centru Londýna přes ulici od Hyde Parku. Není náhoda, že v jejím vedení není žádný Čech, ale samí Britové.

Kromě toho si našel mocné a bohaté spojence. Nejdříve na konci roku 2020 vpustil do skupiny Sazka americký investiční fond Apollo Global Management a letos ohlásil vpád na Wall Street, když se spojil s americkými ostřílenými finančníky ze společnosti Cohn Robbins Holdings (CRH). První ze zakladatelů a šéfů společnosti Gary Cohn je místopředsedou představenstva IBM, někdejším šéfem Goldman Sachs Group a také ekonomickým poradcem bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Druhý, Cliff Robbins, je ve světě velkých peněz na Wall Street přes 35 let, pracoval třeba ve vedení slavného fondu KKR nebo General Atlantic (fond v Česku známý hlavně díky vstupu do firmy Kiwi). Společnost Cohn Robbins Holdings založili zhruba před dvěma lety a do loňského září od investorů získali 828 milionů dolarů. 

Společně mají Sazku, tedy Allwyn, v brzké době nabídnout investorům na nejslavnější burze na světě. V kombinaci s britským lukrativním a stabilním byznysem to může být mezi investory velký trhák. 

V britské loterii tamní hráči prosází přes osm miliard liber ročně. Ale v případě loterie nejde ani tak o samotný byznysový „výtlak“, jako spíše o ten společenský a prestižní. Britská loterie je obrovský trh. Z osmi miliard liber v přijatých sázkách zbývá investorovi v podobě čistého zisku jen něco kolem 78 milionů. Ne snad, že by to bylo špatné, ale ve srovnání s Komárkovou Sazkou (třeba v Česku) je to slabý odvar.

To nejlépe ukazuje číselné srovnání: Sazka jen v Česku za rok 2020 přijala od hráčů sázky za dvacet miliard korun. To jí stačilo k čistému zisku 1,2 miliardy. Naproti tomu britský Camelot vydělal na násobně větším trhu jen asi dvojnásobek. Oproti Sazce nicméně přijal dvanáctkrát víc sázek, zhruba za 240 miliard korun. Britský loterijní monopol je totiž zatížen obrovskými odvody; nejde jen o loterijní daň, ale také o takzvané odvody „na dobro“.

V Británii se loterie daní dvanácti procenty, avšak z obratu, tedy ze všech přijatých sázek. To přibližně odpovídá české „pětatřicítce“ z hrubé výhry (rozdílu mezi přijatými sázkami a vyplacenými výhrami), avšak vedle toho Camelot ještě odvádí asi pětinu obratu do národního loterijního fondu na veřejně prospěšné účely. Jen v roce 2020 to bylo zhruba 1,8 miliardy liber. 

Komárkova loterijní říše se každopádně rozroste o její nejcennější dílek. Už nyní druhý nejbohatší Čech podle žebříčku Forbesu provozuje loterie v Česku, Rakousku, Itálii, Řecku a na Kypru. Právě on může brzy vystřídat nástupce Petra Kellnera na špici českého žebříčku. V kombinaci s destrukcí byznysu PPF v Rusku se tak může stát velmi brzy. Bude záležet jak o Británii rozšířený herní konglomerát ocení v průběhu letošního roku investoři v New Yorku.