Kapr podraží. No a co?

O deset korun dražší? Nebo dokonce o dvacet? Je to jedno.

Kapr podraží. No a co?
ilustrační foto | Shutterstock.com

Že se blíží vánoční svátky, se pozná nejen podle klesajících teplot, prvního sněhu na horách nebo nabízeného sortimentu v supermarketech, ale také podle jednoho z nejtradičnějších z tradičních témat tohoto ročního období – a tím je cena kapra. Bude stejná jako loni? Nebo kapr podraží? O kolik? Cenová hladina třeboňského kapra se na okamžik stává jednou ze zásadních událostí, na které nesmí média v tomto čase zapomenout. 

Je to trochu legrační, pokud vezmeme v úvahu, že Češi patří mezi nejmenší jedlíky ryb v Evropě i na světě – v některých zemích jich spořádají v průměru třikrát více než my. A pokud už čeští konzumenti zakrojí do nějakého vodního živočicha, je to ponejvíce právě na Štědrý den. Tradice je tradice. Bez kapra to pro mnohé rodiny prostě nejsou ty pravé Vánoce.

Jenže právě proto, že jde pro spoustu Čechů jen o jednorázový (nebo výjimečný) nákup, je rozebírání ceny vánočních kaprů poněkud zvláštní disciplínou – třeba oproti aktuálním problémům mnoha domácností se skokovým zdražením elektřiny a plynu. Zvláštní je ale i absence rybích pokrmů v českých kuchyních, protože tuzemské rybníkářství je v evropském sladkovodním segmentu stále jedno z největších a má mimořádně dlouhou historii.

A ještě abych nezapomněl: kilogram kapra by měl letos u předvánočních stánků vyjít asi na 120 korun, což je přibližně o deset procent více než loni.