Komentář: Největší zelená fantasmagorie o vašich radiátorech za stovky miliard

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Europarlament a členské státy schválily směrnici, která ovlivní životy obyvatel Evropy jako žádná z dosud prosazených částí Green Dealu

Celý článek
0

Ruští oligarchové opustili trh se superjachtami, jejich prodej klesl

Prodej luxusních jachet klesl v minulém roce až o čtyřicet procent. Důvodem je stažení ruských zákazníků z trhu po začátku války na Ukrajině.

Prodej luxusních jachet klesl v minulém roce až o čtyřicet procent. Důvodem je stažení ruských zákazníků z trhu po začátku války na Ukrajině.

Celý článek
0

Emun spouští v Česku nový private equity fond. Zaujme správce rodinného majetku, nadace nebo církve

Nový fond GPE se zaměřuje na investice do globálního soukromého kapitálu. Podle společnosti Emun zpřístupní menším investorům příležitosti, které jsou běžně určené pouze pro velké investiční instituce.

Nový fond GPE se zaměřuje na investice do globálního soukromého kapitálu. Podle společnosti Emun zpřístupní menším investorům příležitosti, které jsou běžně určené pouze pro velké investiční instituce.

Celý článek
0

Kapitál se přesouvá na blockchain, říká šéf XIXOIO Watzke

Nárůst počtu uživatelů kryptoaktiv nápadně kopíruje nárůst počtu uživatelů internetu v 90. letech, tvrdí zakladatel společnosti XIXOIO.

Kapitál se přesouvá na blockchain, říká šéf XIXOIO Watzke
Richard Watzke | Archiv

Tokeny jsou digitální aktiva zapsaná na blockchainu, na která může být navázané prakticky cokoli. Podíl na zisku, vlastnické právo nebo i jakákoli smlouva. Samo o sobě toto není nic revolučního, vlastní tokeny emitují firmy už několik let. „My se ale snažíme do tohoto totálně neregulovaného světa vnést kompatibilitu s regulátory, řád, důvěru, posílit transparentnost a zavázat emitenty tokenů k jasným povinnostem,“ říká zakladatel společnosti XIXOIO Richard Watzke.

Tvrdíte, že se kapitál přesouvá na blockchain. Proč?

Protože je to další stupeň vývoje finančního systému. Podobně jsme jako lidstvo v historii přešli z barterového obchodu na mince ze vzácných kovů, následně na papírové peníze kryté zlatem, poté na papírové peníze nekryté zlatem a v posledních desetiletích jsme všichni zvyklí na posílání peněz přes internet. Je to zkrátka přirozený technologický vývoj.

Můžete toto tvrzení podpořit i nějakými argumenty?

Dvě ze tří největších amerických firem (Apple a Amazon) nyní hledají šéfa oddělení, který bude aktivně řešit přijímání kryptoměn nebo vydávání jejich vlastních digitálních aktiv. Evropská investiční banka letos na jaře vydala první dluhopisy přes veřejný blockchain Ethereum v hodnotě 100 milionů eur. Nárůst počtu uživatelů kryptoaktiv nápadně kopíruje nárůst počtu uživatelů internetu v 90. letech (nyní jsme cca v roce 1997). Většina významných světových centrálních bank připravuje projekt národní digitální měny přes blockchain. Výhoda technologie blockchainu je také v tom, že do finančního systému vkládá aspekty transparentnosti a důvěry. Vše, co je na blockchainu zapsáno, už nikdo nikdy nesmaže.

Jak funguje ekosystém XIXOIO?

V jeho rámci může společnost vydat digitální token a ten nabídnout investorům. Tokeny jsou digitální aktiva zapsaná na blockchainu, na která může být navázané prakticky cokoli. Podíl na zisku, vlastnické právo nebo i jakákoli smlouva. Samo o sobě toto není nic revolučního, vlastní tokeny emitují firmy už několik let. My se ale snažíme do tohoto totálně neregulovaného světa vznést kompatibilitu s regulátory, řád, důvěru, posílit transparentnost a zavázat emitenty tokenů k jasným povinnostem. Zajistíme předchozí prověření firem a postupné uvolňování získaného kapitálu dle plnění milníků projektu. 

Stejně tak navázání tokenu na budoucí zisk emitující firmy, a to vše bez vysokých nákladů klasické emise akcií na burze a na technologii blockchainu.

Podle čeho vybíráte firmy a projekty, do kterých investujete?

Především musím projektu rozumět a věřit mu. Musím být zároveň přesvědčen, že projekt dává smysl v dlouhodobém hledisku a že se nejedná o nějakou bublinu, která za rok dva splaskne. Investovat můžete jen s respektem k demografickým a společenským trendům, vlastní a sdílené kompetenci a pochopitelně také k vedení.

George Soros proslul například svou prioritizací intuice, kdy se rozhoduje nejprve na základě pocitu. Teprve poté, co investici učiní, ji nechá prověřit. Pokud jej bolí záda, ví, že má v portfoliu chybu. Najde ji a z investice vystoupí. Podle mého nastává doba, kdy lidský cit je něco, co nás může ochránit před mnoha komplikacemi. (smích)

Koncem června jste spustili IPCO platformu, která umožňuje firmám získávat kapitál pro své projekty a investorům zhodnocovat vložené prostředky. Kolik firem už přes platformu získalo peníze?

Zatím jsme začali u sebe a vydali vlastní token XIX, který je navázán na růst celého ekosystému. Skrze prodeje tokenu XIX také financujeme vývoj produktů a provoz firmy. Chceme nejprve na vlastním příkladu ukázat funkčnost systému a pak ho nabízet dále.

O kolik peněz se celkem jedná?

K dnešnímu dni činí součet investic do tokenu XIX a akcií firmy lehce přes 450 milionů korun.

A počet investorů, kteří chtějí přes platformu zhodnotit své finance?

Každým dnem překonáme hranici čtyř tisíc uživatelů. A to teprve začínáme komunikovat. Skutečně účinnou kampaň plánujeme spustit až na podzim.

Jaké novinky chystáte po spuštění IPCO platformy?

Od 1. srpna jsme spustili vlastní blockchain Genesis, zavedli první poplatky a současně se propojili jako jedni z prvních v zemi s BankID.

K čemu slouží?

Blockchain Genesis je pomyslným podvozkem, na kterém celý náš systém funguje. Původně jsme přemýšleli nad tím, že využijeme nějaký existující blockchain, ale z mnoha důvodů jsme se nakonec rozhodli vyvinout vlastní řešení. Propojili jsme tak vlastní blockchain s regulatorně fungujícím řešením od IBM a současně s Ethereem. Blockchain Genesis je proto celosvětově unikátní. V XIXOIO děláme věci na sto procent, a proto jsme zvolili vlastně to nejvíce komplikované, zato nejvíce účinné řešení. Z jedné strany jej tak mohou využívat banky a z druhé strany firmy, které jdou na nové a moderní trhy.

A co bezpečnost?

Ověření uživatelů pomocí bankovní identity je významným ulehčením celého procesu pro uživatele. Zároveň představuje zvýšenou bezpečnost jak pro uživatele, tak pro partnery celého ekosystému. Bankovní identitu v současnosti využívá asi šest milionů Čechů a XIXOIO je jednou z prvních firem, které ji využívají v soukromém sektoru.