Kapačka na průjem za 800 eur? Na dovolené opatrně, zdravotní péče v zahraničí razantně podražila

Dopady pandemie covidu se promítají i do cen zdravotní péče v zahraničí, která podražila v podstatě ve všech letoviscích.

Kapačka na průjem za 800 eur? Na dovolené opatrně, zdravotní péče v zahraničí razantně podražila
ilustrační foto | canyalcin / Shutterstock.com

Tempo růstu cen za léčení je pak ovlivněno mírou inflace v dané zemi. Zdražování je zapříčiněno růstem cen zdravotnického materiálu i častějším využíváním nákladných leteckých ambulancí.

U nejlehčích a nejběžnějších zdravotních problémů, jako jsou záněty ucha nebo spáleniny od slunce, stoupají ceny za poslední tři roky zatím mírně, přibližně o deset až patnáct procent. V některých případech je ovšem zdražování razantnější.

„U onemocnění či zranění, která často vyžadují náročnější léčbu či hospitalizaci v nemocnici, se ceny oproti době před pandemií covidu-19 ale zvyšují výrazněji, někdy i dvojnásobně,“ řekl Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny, s níž spolupracuje většina největších tuzemských cestovních kanceláří.

Například léčení gastroenteritidy, kdy klient dostává kapačku, v Egyptě či Turecku nyní vyjde až na 800 eur. Tento způsob léčby je navíc nyní aplikován mnohem častěji. „Pokud tedy lidé spoléhají pouze na Evropský průkaz zdravotního pojištění, takzvanou EHIC kartu, je možné, že budou muset část nákladů za ošetření uhradit sami kvůli vysokým spoluúčastem,“ upozornil Vlastimil Divoký. 

Například ve Španělsku pacienti musí hradit padesátiprocentní spoluúčast za léky. V Řecku dokonce může být vyžadována přímá platba za veškerou zdravotní péči. Oproti předcovidovému období podražily rovněž letecké ambulance, které se v současnosti využívají i v případech, kdy se to před pandemií nedělalo.

„Běžných linkových a charterových letů je ještě pořád méně než před pandemií, a letecké společnosti proto mají vyprodaná místa. S tím souvisí nižší ochota přepravovat nemocné či zraněné klienty, pro které je nutné alokovat více sedaček nebo pro ně do letadla umístit takzvaný stretcher,“ vysvětlil Vlastimil Divoký.

ERV Evropská pojišťovna ceny pojištění oproti loňskému roku zatím nezměnila, bez ohledu na to, zda jde o Evropskou unii, blízké dovolenkové destinace, nebo exotiku. Náklady na pojistné události za loňský rok ale potvrzují, že lékařská péče v zahraničí opravdu podražila a přibývá velkých škod nad sto tisíc korun. 

Rostou také ceny individuálních dovolených i zájezdů přes cestovní kanceláře, což způsobuje zvýšené náklady na škody z pojištění storna. „Může se tak stát, že později v průběhu letošního roku budeme muset k navýšení cen přistoupit,“ dodal Vlastimil Divoký.