Kampaň, ostrá a špinavá

Kampaň, ostrá a špinavá
Andrej Babiš | Profimedia.cz

Seznam kandidátů na prezidenta je téměř kompletní, a předvolební kampaň tak může naplno začít. Ten, kdo čeká slušné předvolební klání, kde se budou řešit jen zásadní témata typu pravomocí prezidenta, jeho úlohy ve společnosti a podobně, bude velmi zklamán. „Kampáááň“ to bude pořádně ostrá a kvůli některým účastníkům lze už teď předpokládat, že i pěkně špinavá. Stejně tak lze předpokládat i témata, která budou v kampani nejčastěji přetřásána – mimo jiné ruská agrese na Ukrajině, drahota, manželství pro všechny. Více k  tématům, která budou voliče dělit na nesmiřitelné tábory, najdete v novém Hrotu v textu Přímo štěpivá volba. Moc povzbuzující čtení to není, ale alespoň budete vědět, co od prezidentských voleb čekat. Ten, kdo si myslel, že po Miloši Zemanovi už nic horšího přijít nemůže, se bude možná v lednu pořádně divit.

Pro ty, kteří stále ještě nevědí, koho poslat na Hrad místo dosluhujícího Zemana, máme v Hrotu nový seriál, kde postupně zveřejníme rozhovory se všemi kandidáty, kteří mají šanci uspět. Jako prvního jsme vyzpovídali Josefa Středulu. Záře odborářského bosse, ještě před pár měsíci považovaného za černého koně prezidentské volby, postupně vyhasíná. Moc času zvrátit tento trend už nemá. Více o Středulových názorech, plánech a šancích najdete v rozhovoru.

Byly časy, kdy se prezidenti aktivně zapojovali do dění v republice, třeba tím, že lobbovali za získání významných zahraničních investic. To se teď bohužel neděje, přitom se již několik měsíců v Česku hraje o to, zda zde některý z investorů postaví za desítky až stovky miliard korun gigafactory na výrobu lithiových baterií. Vláda sice podpořila výstavbu továrny na baterie do elektroaut v Líních u Plzně, nová továrna se nakonec ale může stavět i na jiných místech Česka a s jiným investorem. Když to dopadne dobře, může v tuzemsku stát několik takových gigafactory, když špatně, tak žádná.

Nová fabrika na výrobu lithiových baterií, kromě toho, že zaměstná tisíce lidí a do státního rozpočtu pošle miliardy korun, je i výtvorem nejmodernější techniky, ke které se bez pořádného výzkumu nedostanete. Právě ve světovém výzkumu se teď začínají dít neuvěřitelné věci. Konkrétně mezi USA a Čínou. Druhá jmenovaná země ve vědě dohání – a podle jednoho žebříčku dokonce už předehnala – tu první. Má to své důsledky, v některých zemích je Čína už dnes hlavním dodavatelem vědy a vyššího vzdělání. Více najdete v hlavním tématu nového Hrotu.

V něm již tradičně naleznete i další texty a nové informace. Třeba o tom, jak nejméně osm tisíc Čechů investovalo do Celsius Networku, v součtu přišli o stovky milionů korun. Nebo o tom, kdy přijde doba bezklíčová a z dnešních automatizovaných domácností se stanou skutečně chytré.

Příjemné čtení.