Miliardář Pražák buduje svůj jurský park

Investor a majitel skupiny Kaprain Karel Pražák se po obchodu s pohledávkami zamiloval do dinosaurů. Není to pro něj jen koníček, ale hlavně byznys.

Miliardář Pražák buduje svůj jurský park
ilustrační foto | Shutterstock.com

Vyhynulí ještěři mají rozhýbat Pražákův ambiciózní projekt Premium Outlet Prague Airport u letiště. Někdejší krizový manažer PPF, dnes mimo jiné majitel hokejové Sparty či ústecké chemičky Spolchemie, zatím potichu vytváří jednu z největších sbírek koster velkých dinosaurů v Evropě. Některé jsou ještě v zemi, jiné mu už skládají specializované firmy ve Francii.

Jako předvoj areálu s názvem Dinosauria Museum Prague v obchodním centru spouští dinosauří virtuální realitu, první svého druhu na světě. Atrakce na bázi stejné technologie od tuzemské společnosti DIVR Labs měla mít premiéru v Dubaji, v tamním obřím obchodním centru Dubai Mall. Virová krize ale otevření utnula a první místo, kde atrakce bude spuštěna do ostrého provozu, je Praha. 

Jde o poznávací hru, během které návštěvníci virtuálně sbírají nejrůznější předměty a sestavují kostru dinosaura na cestě džunglí z období druhohor. Nechybí otřesy země, když kolem prochází některý z ankylosaurů, triceratopsů a pteranodonů, a velkým finále je setkání s tyranosaurem.

Samotný dinopark s nejméně šesti velkými kostrami, řadou realistických fosílií a interaktivními atrakcemi pro děti i dospělé má Pražák otevřít v polovině příštího roku. Detaily zatím prozrazovat příliš nechce. „Bude to něco unikátního. I velká muzea nemají pohromadě takovou sbírku, jaká se nám tvoří zde,“ říká miliardář Pražák. O výši investice do svého jurského parku nechce příliš hovořit, má jít ale o stovky milionů korun.

Pražák už dříve oznámil, že v sousedství outletu bude stavět velký tematický zábavní park ve spolupráci s belgickým operátorem Plopsa. Výsledkem by měl být krytý areál na ploše deset tisíc metrů čtverečních s atrakcemi na motivy známých pohádek belgického Studia 100. Největší prostor dostane u nás nejznámější včelka Mája, ale třeba také mladý Viking Vic. Stavět by měl začít příští rok.

Článek vyšel v tištěném vydání týdeníku Hrot. Předplatit si ho můžete ZDE.