Život po Pentě

Bývalý investiční ředitel Penty Zdeněk Kubát se pustil do projektů za čtvrt miliardy korun v malém horském městečku v Jizerských horách Josefův Důl.

Život po Pentě
Kubát na tabletu ukazuje projekt Zenkerovy hutě, ze které má vzniknout bytový komplex s 30 apartmány, restaurace a minipivovar. | Tomáš Novák týdeník HROT

Mlha, déšť, teplota kolem sedmi stupňů. Toho říjnového dne by ani tažné horské psy do nevlídného oparu v Jizerských horách nevyhnal. Přesně ty, které chová vysoký muž, jenž v hustém dešti s oranžovou stavařskou helmou na hlavě obhlíží probíhající stavební práce na někdejší sklářské Hutě Marie v srdci horské obce Josefův Důl nedaleko Jablonce nad Nisou.

Tím mužem je Zdeněk Kubát, čtyřiapadesátiletý chovatel špičkových evropských saňových psů a dlouholetý manažer investiční skupiny Penta Investments, kde loni v lednu po dlouhých 18 letech skončil. Teď je jeho světem horská obec s asi 900 obyvateli, která se nachází na cestě mezi oblíbenými středisky Bedřichovem a Desnou a kde v posledních letech chcípl příslovečný pes (nikoli saňový).

„Trávím tu tak 60 procent času, zbytek v Praze. Opravdu jsem si to tu zamiloval a zdejší projekty mi přinášejí naprosté uspokojení, i když někdo může říct, že jsem se trochu zbláznil,“ směje se nad haldami kamení a sutě v těsném sousedství někdejší hutě z 19. století. Kdysi ji vystavěla slavná sklářská společnost Karl Riedel, v 90. letech patřila Jablonexu, ale poslední roky chátrala. Přesněji do letoška.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit