Jídelníček jako od Tricatela

Evropský „Zelený úděl“ může ohrozit české i evropské zemědělství. Navíc dramaticky zdraží potraviny, problémy může mít třetina lidí, tvrdí prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

Jídelníček jako od Tricatela
Dana Večeřová | foto Tomáš Novák, týdeník Hrot

Plány Evropské unie na dosažení uhlíkové neutrality v energetice vyvolaly zděšené reakce ekonomů i veřejnosti. Poněkud ve stínu novinek zůstává evropský „Zelený úděl“ pro zemědělství a potravinářství s názvem Farm to Fork. Pro Čechy a Evropany obecně přitom může mít stejně devastující dopady. Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se třeba z hovězího masa stala luxusní potravina. Nová vláda by proto podle ní měla toto téma nastolit během českého předsednictví EU.

V souvislosti s evropským Green Dealem se nejvíc mluvilo o energetice nebo průmyslu. Co se chystá v zemědělství a potravinářství?

Evropský parlament schválil program Farm to Fork, nicméně to není právně závazný dokument. Na základě tohoto dokumentu budou vznikat legislativní předpisy Evropské unie. Nejbližší termín, kdy se o tom bude mluvit, bude někdy v druhé polovině roku 2022.

Proč tak pozdě?

Evropská unie nejprve nepřipouštěla, aby se k programu Farm to Fork dělaly jakékoli dopadové studie. Tedy aby se řešilo, jak ovlivní zemědělství a potravinářství. Pak se jím ale začaly zabývat některé evropské univerzity a zjistilo se, že dopady budou úplně šílené. Asi nejvíc na politiky zapůsobilo, že by nejen podražily potraviny, ale že by podražily tak, že na ně lidé nebudou mít.

Vydání

Celý článek je dostupný předplatitelům týdeníku Hrot

Máte účet?

Přihlásit