Jídelníček jako od Tricatela
Evropský „Zelený úděl“ může ohrozit české i evropské zemědělství. Navíc dramaticky zdraží potraviny, problémy může mít třetina lidí, tvrdí prezidentka Potravinářské komory Dana Večeřová

Plány Evropské unie na dosažení uhlíkové neutrality v energetice vyvolaly zděšené reakce ekonomů i veřejnosti. Poněkud ve stínu novinek zůstává evropský „Zelený úděl“ pro zemědělství a potravinářství s názvem Farm to Fork. Pro Čechy a Evropany obecně přitom může mít stejně devastující dopady. Podle šéfky Potravinářské komory Dany Večeřové by se třeba z hovězího masa stala luxusní potravina. Nová vláda by proto podle ní měla toto téma nastolit během českého předsednictví EU.
V souvislosti s evropským Green Dealem se nejvíc mluvilo o energetice nebo průmyslu. Co se chystá v zemědělství a potravinářství?
Evropský parlament schválil program Farm to Fork, nicméně to není právně závazný dokument. Na základě tohoto dokumentu budou vznikat legislativní předpisy Evropské unie. Nejbližší termín, kdy se o tom bude mluvit, bude někdy v druhé polovině roku 2022.
Proč tak pozdě?
Evropská unie nejprve nepřipouštěla, aby se k programu Farm to Fork dělaly jakékoli dopadové studie. Tedy aby se řešilo, jak ovlivní zemědělství a potravinářství. Pak se jím ale začaly zabývat některé evropské univerzity a zjistilo se, že dopady budou úplně šílené. Asi nejvíc na politiky zapůsobilo, že by nejen podražily potraviny, ale že by podražily tak, že na ně lidé nebudou mít.